28. prosince 2013

Limonáda s růžovou vodou


Možná jste se rozhodli přes svátky si zpříjemnit dny a nakoupili jste v obchodech Coca-colu, Kofolu, Fantu, Top Topic nebo něco podobného. Taky si čas od času koupím. Ale na konec letošního roku jsme šli trochu jiným směrem.

I když je poměrně teplo, lidé okolo postupně padají jako mouchy s nejrůznějšími nemocemi. Řekla bych, že za to může stres spojený s nedostatkem vitamínů. Proto když teď odpočíváte, vitamíny si v klidu doplňte a připravte se na ten rok nadcházející. Určitě bude lepší, než ten právě končící.


Doma jsem dělala limonádu. Použila jsem čerstvé citrony a místo cukru med, nakonec jsem vše ozvláštnila růžovou vodou, tedy vodou z květů růže. Seženete ji v etnických obchodech za pár peněz a vydrží poměrně dlouho, dejte jí šanci.


Na litr limonády jsem potřebovala

  • 3 velké citróny
  • 5 lžic medu
  • 2 lžíce růžové vody
  • vodu nebo sodovku na dolití

Citróny jsem si rozkrojila a vymačkala z nich šťávu. Šťávu jsem pak ještě přecedila přes sítko, abych se zbavila přebytečné dužiny. Ve sklenici jsem je dolila trochou vody, přidala med a míchala asi 3 minuty než se med rozpustil.

Pak jsem přilila růžovou vodu a dolila vodou nebo sodovkou do jednoho litru. Limonádu jsem přelila do lahve a dala chladit. Můžete pít takhle, nebo doplnit nějakým alkoholem, ideálně vodkou.