13. srpna 2013

Sušenky vonící levandulí


Levandule je nádherná bylina, krásná barva, omamná vůně, je navíc dobrá proti molům i jiné létavé havěti. Možná levanduli znáte hlavně v podobě esenciálních olejů, s nimiž já mám jednu nemilou zkušenost. Když jsem byla mladší, byla jsem jednou nemocná a brala bromhexin na kašel. Asi jsem byla trošku mimo, když jsem si místo bromhexinu omylem vzala vedle stojící levandulový olej, nakapala na lžičku a pozřela. 



Nikdy na to nezapomenu, postaralo se mi to o dlouholetou averzi vůči levanduli. Až od nedávna jsem však levanduli tak nějak vzala na milost a zkouším s ní experimentovat v kuchyni. Tyto sušenky jsem náhodou objevila na internetu, přesnou stránku si už ale nepamatuju... Každopádně děkuji jednomu kamarádovi, který mi svazek medem vonící levandule obstaral.

(edit: S podobným receptem se setkáte i na moc pěkném a také českém blogu Ze života naší kuchyně.)


Na plech levandulových sušenek jsem potřebovala
  • 110g másla
  • 1 vejce
  • 100g cukru
  • 200g hladké mouky
  • špetku soli
  • lžičku prášku do pečiva
  • lžíci mletých mandlí
  • lžíci levandulových květů (sušených nebo čerstvých)

Postup je opravdu jednoduchý, všechny ingredience rukou smíchejte dohromady, máslo promněte do mouky a cukru a všeho dalšího, z těsta vytvořte váleček a ukrajujte plátky, které dávejte na plech s pečícím papírem.

Troubu si předehřejte na 180°C a sušenky v ní pečte dozlatova, což trvá asi 15-20 minut. Pozor, ne však příliš do tmava, sušenky po zchladnutí totiž ještě trochu ztvrdnou. No a pak buď jezte nebo někoho podarujte. Nebo obojí, jako já.