11. srpna 2013

Bombajské brambory


Takhle při neděli ráno vám musím ukázat super recept. I když jsem měla připravený jiný, tento jsem dělala včera a dopadne to tak, že dnes jej budu dělat k obědu znova. Jsem sice blázen do všech indických dobrot, takže mě nemusíte brát vážně, ale tyhle brambory jsou prostě opravdu jednička! Bombajské brambory jsou tradičním receptem z Indie, ale jak všichni víme, v domácím jídle nikde na světě není přesný recept, kterého by se drželi všichni zuby nehty.




Tak jako každý má u nás rád svíčkovou tak, jak jí dělá doma (proto se pak divím, že v Prostřeno jí chtějí všichni vařit, když neúspěch je téměř zaručen), tak i v Indii existuje bezpočet úprav receptu na bombajské brambory. Já vám předkládám ten, který jsem připravovala já a opravdu mi moc zachutnal. Dala jsem ho dohromady pomocí extrakce několika jiných receptů, což se musím přiznat, že je asi můj nejčastější způsob vaření. Brambory jsou sice původně myšleny jako příloha, dostatečně však obstojí i jako hlavní chod (tak jsme je měli my). Naší oblíbenou indickou restauraci o povodních vyplavila voda a ještě se nezvládli vzpamatovat, tak si připomínám Indii alespoň doma. A hned, jak otevřou, jim tam půjdu vylepšit finanční bilanci...


Na dvě porce jsem potřebovala
  • 4 brambory
  • lžíci oleje
  • dvě lžíce másla
  • lžičku hořčičných semínek
  • lžičku mletého římského kmínu
  • půl lžičky kurkumy
  • špetku mletého koriandru
  • velký stroužek česneku
  • podobně velký kus oloupaného zázvoru
  • jedno velké rajče
  • malou cibuli
  • špetku chilli
  • hrst čerstvého koriandru
  • sůl


Nejprve jsem si uvařila brambory ve slupce doměkka. Nechala jsem je pak vychladnout, oloupala jsem je a nakrájela na kostky. Vedle jsem si připravila zeleninovou směs. Rozmixovala jsem dohladka česnek, zázvor, cibuli a rajče.

Na pánvi jsem si roztopila olej a máslo a opražila na nich všechno koření. Pak jsem přilila zeleninovou směs a vařila, až zhoustla a ztmavla. Dále jsem přisypala brambory a opékala, aby se brambory obalily ve směsi a maličko opekly. Nakonec jsem směs dosolila, přidala špetku chilli a už jen vmíchala nasekaný čerstvý koriandr.