15. srpna 2013

Polenta s rajčaty a cuketou


Dnes vás čeká další recept z kategorie od pondělí do pátku, je to ideální pokrm, který si můžete uvařit na dva dny dopředu a pak už jen odebírat do práce k obědu. I když jde o poměrně letní jídlo a právě probíhá sezóna čerstvých rajčat, přesto v receptu používám rajčata z konzervy. Vysvětlení je jednoduché, ušetří to práci a máte je rovnou v "omáčkovité" konzistenci, takže nemusíte během týdne trávit mnoho času u sporáku. Když tohle píšu, přijdu si jak Nigella...





Na čtyři porce jsem potřebovala
  • hrnek instantní polenty
  • hrst strouhaného parmazánu
  • sůl
  • konzervu sekaných rajčat
  • cibuli
  • čerstvé bylinky
  • dvě minicukety
  • olivový olej
  • kouli mozzarelly


Podle návodu na obalu jsem si připravila polentu (obvykle se osolí, zalije vroucí vodou a ještě chvíli míchá nad teplem, aby se provařila) a vmíchala do ní strouhaný parmazán. Vhodnou zapékací misku jsem si vymazala olivovým olejem a polentu do ní navrstvila a uhladila na povrchu.

Dále jsem si připravila rajčatovou omáčku. Na oleji jsem zpěnila nadrobno nakrájenou cibulku, přilila konzervu sekaných rajčat, čerstvé bylinky, osolila jsem a provařila. Omáčku jsem pak nalila na polentu.

Cuketky jsem na mandolíně nakrájela na dlouhé plátky, pokapala olejem a obalila je v něm. Osolila a rozprostřela navrch polenty a rajčat. Vše jsem ještě pokryla natrhanými kousky mozzarelly a nechala v troubě na 200°C zapékat asi 30 minut, dokud se mozzarella neroztekla a povrch nezezlátl.