30. června 2013

Thajské nudle s krevetami


Tak jsem zpět z MFF Karlovy Vary a hned s dalším receptem! Festival jsme si opravdu užili a ty tři dny byly tak akorát. Po několika letech jsem zase strávila pár nocí ve stanu a bylo to super! Tedy až na to tvrdé poležení, ale ono to k tomu tak nějak patří. Každopádně už by to chtělo odnaučit se spát na břiše, protože jsou partie, které pod sebe v těchto podmínkách prostě pohodlně nesložím... Letos jsme narazili na opravdu zajímavé filmy a byli i na takových, které bych normálně nenavštívila, ale nakonec se mi líbily.




Každopádně doporučuji tuším belgický film Ve jménu syna, dost černou komedii na téma pokrytectví katolické církve. Jo, a Travoltu jsme tedy neviděli, což mi rozhodně nechybí. Zato jsme potkali Pavla Lišku, Annu Linhartovou, Terezu Voříškovou a další zástup českých herců jen tak na ulici. Taková malá, ale opravdu povedená dovolená s J. A doporučuji indickou restauraci Tandoor v KV, kam chodíme každý rok, co tam na MFF jsme...

Tyto nudle už chci vyzkoušet opravdu dlouho, ale nějak nebyla ta správná konstelace, až minulý týden. Thajskou kuchyni mám v oblibě, je lehká, rychlá a opravdu vychucená (a jak to slovo nemám ráda). Recept je z některého Apetitu... Jenom to množství je poměrně větší než pro dvě osoby, jak píšou, nají se totiž slušně i tři lidé.


Na dvě opravdu velké porce jsem potřebovala

  • 200g vyloupaných krevet
  • thajskou chilli papričku
  • 3 stroužky česneku
  • svazek koriandru
  • lžíci cukru krupice
  • šťávu z limetky
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • olej
  • nadrobno pokrájený kus zázvoru
  • jarní cibulky
  • červenou papriku na proužky
  • mungo výhonky
  • sojovou omáčku
  • pepř
  • dvě hnízda asijských nudlí

1. Nudle jsem si připravila podle návodu na obalu a nechala stranou.

2. Připravila jsem si marinádu na krevety. Nasekanou chilli papričku jsem v hmoždíři utřela s jedním   podrceným stroužkem česneku, natí koriandru a cukrem. Pak jsem přidala polovinu limetové šťávy a rybí omáčku a nalila na krevety.

3. V pánvi jsem na oleji osmažila zázvor, zbytek nakrájených stroužků česneku a cibulky na kolečka. Pak jsem přidala papriku a výhonky a vše nechala změknout. Nakonec jsem zeleninu dochutila sojovou omáčkou, opepřila a dala stranou.

4. Na oleji jsem zvlášť opekla krevety bez marinády, pak jsem přidala marinádu a nechala prohřát. Do mísy jsem si vložila horké nudle, zeleninovou směs, přisypala krevety s omáčkou a vše promíchala dohromady. Na míse jsem pak jídlo dokončila koriandrovými lístky a dochutila limetovou šťávou.


Máte rádi koriandr? Mě chutná jako mýdlo, přesto ho mám opravdu ráda... Zvláštní, že?