26. června 2013

Tatarák z lososa


Přes internet jsem si objednala čerstvého lososa z Norska, který mi byl dovezen nedaleko domova. Ještě že to nebylo nějak výrazně dále, protože 4,5 kilový kousek se docela pronesl. Bylo to jen málokrát, kdy jsem měla opravdu čerstvého lososa, a ještě nikdy jsem nepracovala s celým v kuse. Vykuchaný již naštěstí byl, takže zbývalo "jen" jej zbavit šupin a vyfiletovat (byla by totiž věčná škoda z něj udělat podkovy). No, takovou rybu jsem filetovala poprvé, a tak na kostech samozřejmě zůstalo nějaké to maso. A byla to docela fuška. Přeci bych ty zbytky nějak neznehodnotila, bylo nejčerstvější, jak to šlo, takže putovalo do tataráku. Recept je spojením několika jiných receptů z internetu a také hodně podle mé chuti. Množství surovin tak berte pouze orientačně a ochutnávejte, podle toho pak dochucujte.




Na dvě větší porce jsem potřebovala 
  • 150g masa z lososa
  • lžíci kaparů
  • kousek okurky
  • jednu jarní cibulku
  • lžíci olivového oleje
  • dvě lžíce citrónu
  • sůl, pepř

Maso z lososa jsem nasekala nadrobno. Okurku jsem nakrájela na co nejmenší kostičky, kapary nasekala na menší kousky, stejně jarní cibulku najemno. Lososa jsem pak s kapary, okurkou a cibulkou promíchala, přidala olej, citronovou šťávu, sůl a pepř a vmíchala do směsi. Na talíři jsem tatarák doplnila lístky rukoly (vlastní balkonový výpěstek - juch!) a podávala s opečenými tousty.


Jednoduché, ale skvělé, letní, lehké. Tohle jídlo jsem poprvé ochutnala na své svatbě, kde zmizel závratnou rychlostí. Čím to asi? A co vaše oblíbená úprava lososa?