2. července 2013

Dvakrát pečené sladké brambory


Batáty, nebo-li sladké brambory nejsou u nás žádnou novinkou, jenom mám takový pocit, že lidé moc neví co s nimi, a tak obvykle zůstávají na pultech obchodů. Taky vám přijde, že Češi si moc neví rady s novými potravinami a neustále si jedou to svoje zajeté? Je to trošku škoda, si myslím. Objevovat nové chutě a suroviny je přitom tak skvělé! Vy více odvážní zkoušejte servírovat svým zarputilým staromilcům tyhle "novoty", třeba je obohatíte o nové gastronomické zážitky. A možná je taky povzbudíte se do nich pouštět na vlastní pěst.



Zajímavou úpravou tohoto receptu je dvojí pečení. Trvá to trošku déle, než klasická příprava, odměnou vám ale bude křupavá kůrka na povrchu a jemná náplň vevnitř. Tak už neplácejme okolo a dejme se do toho.


Na čtyři porce jsem potřebovala
  • 8 batátů
  • jednu kouli mozzarelly
  • snítku rozmarýnu
  • stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • olej
Nejprve jsem si předehřála troubu na 200°C. Batáty jsem si omyla, osušila a nakrojila do poloviny. Zapékací mísu jsem si vymazala olejem, batáty rozložila do ní a ještě trochu olejem zakapala. Pekla jsem je přikryté dokud nezměkly, bylo to asi 3/4 hodiny. Batáty jsem pak vyndala z trouby a nechala vychladnout.

Když úplně zchladly, lžičkou jsem je opatrně vydlabala. Dužninu jsem rozmělnila vidličkou, smíchala jí s nasekaným rozmarýnem a utřeným česnekem, osolila, opepřila a zamíchala spolu s nadrobno nakrájenou mozzarellou. Náplň jsem vrátila do vydlabaných slupek, rozložila zpět do zapékací misky a zapekla již bez přikrytí na 200°C ještě asi 20 minut. 


Jídlo jsem podávala s mým oblíbeným zeleninovým salátem, jen bez sýra.