11. listopadu 2012

Husí prso s medovo-vinnou omáčkou



Jelikož je dnes Svatého Martina a staročeskou tradicí je dát si na něj husu, i já sem přidám jeden recept. I když jsme jej tedy měli o týden dříve a dneska pojedli méně svátečně. Jde o recept. jak bez dlouhosáhlých postupů připravit jídlo z husy, které nebude ani příliš nezdravé.

Na porci pro dva je potřeba jedno husí prso s kůží, deci červeného vína, dvě lžíce medu, sůl, pepř.

Přebytečnou kůži přesahující prso jsem okrájela a dala pryč. Kůži na prsu jsem pak nožem nakrojila do mřížky tak, abych se nedostala až k masu. Pak jsem jej osolila z obou stran, vložila na rozpálenou pánev kůží dolů a na středním ohni tak opékala do té doby, než krásně zhnědla a už se z ní nevyškvařovalo sádlo. Pak jsem jen nakrátko otočila na druhou stranu a nechala zatáhnout. Prso jsem přesunula do pekáčku kůží dolů a nechala v troubě předehřáté na 190°C asi na 15 minut dodělat, aby bylo na omak pevnější, ale vevnitř ještě růžové. 

Sádlo jsem pak slila z pánve (Nevyhazovat! Já jej použila místo másla do šťouchaných brambor, které byly jako příloha.), ke zbylému výpeku vlila víno a med, osolila, opepřila a nechala redukovat do husta na omáčku. Když se prso dodělalo, nechala jsem ho na prkénku chvíli odpočinout a pak nakrájela na plátky. 

Prso zalité omáčkou jsme měli s již zmíněnými šťouchanými bramborami a špenátem. Bylo tak velké, že dohromady nám jedno stačilo královsky.


2 komentáře:

  1. Budu dělat dnes, vypadá to úžasně, tak snad se mi povede jako Vám. :-)

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)