7. listopadu 2012

Indická rajčatová polévka



Když je vám pod psa a nic jiného nepomáhá, zaručeně vás z toho dostane miska poctivé polévky. Poslední dobou by ale v našem případě bylo potřeba té polévky asi hektolitr... Čas od času zajdeme na dobré jídlo do indické restaurace a já si tam vždy poručím rajčatovou polévku. Je totiž tak skvělá, že na ní často myslím a dokonce doma koumám, jak ji vlastnoručně připravit. Bylo by to totiž mnohem ekonomičtější než jezdit vždycky do sousedního města, když mám takovou chuť na tuhle polévku. Dnešní recept se jí opravdu velmi přibližuje. Tak tady je.

Na čtyři porce je třeba trocha másla, jedna větší oloupaná a nahrubo nastrouhaná mrkev, na kostičky nakrájená cibule, lžíce římského kmínu, plechovka dobrých sekaných rajčat, tři lžíce červené čočky, 0,3 litru zeleninového vývaru, čtyři lžíce smetany a sůl.




Na másle jsem osmahla cibuli, mrkev a římský kmín tak, aby změkly. Vše jsem zalila vývarem, přisypala rajčata a čočku a nechala asi půl hodiny vařit, aby všechny ingredience dostatečně změkly. Po půl hodině jsem pak vše přepasírovala přes nejjemnější síto v pasírovači (pokud nebude polévka dostatečně hladká, pasírování ještě jednou zopakujte), vrátila na oheň, zjemnila smetanou a dosolila. Vše jsem promíchala a polévka byla na světě.

Dnešní recept je kromě úspěchu v podobnosti chuti té "pravé" indické rajčatové polévce, co znám, také v tom, že jsem poprvé použila pasírovač, který jsem si již před nějakou dobou pořídila a ještě na něj nedošlo. Práce jde s ním jedna radost.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)