4. listopadu 2012

Ginger beer - zázvorové pivo



Do zázvorového piva jsem se zamilovala na první ochutnání. Stalo se tomu před několika lety v jedné indické restauraci a od té doby, když je někde možnost si plechovku nebo lahev koupit domů, tak neváhám. Obvykle totiž k dostání moc není... Běžnější je ginger ale. Jaký je ale mezi nimi rozdíl?

Historie říká, že starší je rozhodně ginger beer, které pochází původem z Anglie okolo roku 1800, odkud se později dostalo do Ameriky, kde získalo svou popularitu. Ginger ale naproti tomu je asi o sto let mladší a pochází z Kanady. V dřívějších dobách byl mezi těmito nápoji znatelnější rozdíl, ginger beer vznikalo kvašením, obsahovalo malé procento alkoholu a chuť zázvoru v něm byla mnohem silnější než v případě ginger ale, které bylo vlastně sycenou zázvorovou limonádou. V dnešní době však bývají oba názvy používány spíše pro tehdejší ginger ale, tedy zázvorovou limonádu, která v případě označení ginger beer má stále výraznější chuť po zázvoru.

Nedávno jsem narazila na recept, jak si ginger beer, tedy zázvorové pivo vyrobit. Jelikož se doma všechny indredience nacházely a postup je opravdu jednoduchý, nebránilo nic tomu, jej vyzkoušet. Původní recept byl publikován v anglickém Delicious Magazine, já jsem oproti němu v podstatě jen přidala asi třikrát více zázvoru a vynechala vinný kámen.

Na 2,5 litru zázvorového piva jsem potřebovala tři vrchovaté lžíce jemně strouhaného čerstvého zázvoru, jeden na plátky nakrájený citron, 250 gramů cukru a 3/4 lžičky sušeného droždí.

Zázvor s citrónem a cukrem jsem v hrnci zalila 3/4 litrem vody a vše jsem přivedla k varu, aby se cukr rozpustil, pak jsem ještě pomalu nechala tekutinu probublávat asi 5 minut. Hrnec jsem odstavila z plotny, zalila 1,5 litrem studené vody, zasypala hladinu droždím, přikryla pokličkou a nechala přes noc na stole. Ráno jsem tekutinu přecedila přes plátýnko, nalila do lahví, nechala trochu prostoru pod uzávěrem a pevně zavíčkovala. Lahve jsem pak nechala asi 12 hodin stát na stole a občas jsem povolila uzávěr, aby mohly vznikající plyny unikat ven a lahve neexplodovaly. Za 12 hodin (může to trvat i déle) by se v zázvorovém pivu měly objevit bublinky, mělo by perlit. V tu dobu je třeba již ho jen dát vychladit a může se pít. 

Takové pivo nemá příliš dlouhou trvanlivost (ideální je ho vypít do tří dnů), ale vsadím se, že pokud ho uděláte, těch tří dní se určitě nedožije. 


12 komentářů:

  1. To by bylo něco pro taťku :D Netušila jsem, že pivo se dá udělat takto podomácku :)) Líbí se mi ta barva!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ona je to spíš taková limča než vyloženě pivo, ale vyrovná se kupované :)

      Vymazat
    2. Netušíte, kolik takhle vyrobený nápoj obsahuje alkoholu?

      Vymazat
    3. Asi záleží na tom, jak dlouho bude kvasit. Pokud tak, jak je uvedeno v receptu, tak bych si dovolila říct, že množství alkoholu bude zanedbatelné... :)

      Vymazat
  2. Dnes už ne spíš,ale skoro pouze. Zázvorové pivo (ať už Ginger Beer nebo Ginger Ale) už pravidelně piji více než 40 let, ale ve světě - natož u nás - jsem se skoro nesetkal s tímto nápojem v alkoholické verzi. Sice existuje, ale uvádí se na něm Alcoholic Ginger Beer, jelikož dnes obecně v povědomí lidí je to nealkoholický osvěžující nápoj. Původně vznikl jako fermentovaný alkoholický nápoj, dnes se Ginger Beer vyrábí fermentovaný, ale v drtivé většině nealkoholický.
    Zdraví Totosan
    Původně pochází z Anglie z poloviny 18. stol.
    Ginger Ale je vyloženě nealkoholický osvěžující nápoj. Existují dva druhy, první vynalezl Dr. Thomas Cantrell, americký lékárník a lékař. Nazývá se Golden Ginger Ale (Zlaté zázvorové pivo), je tmavé barvy, většinou hodně sladké, ale silnou až pálivou zázvorovou chutí. Chutí se velice podobá nealkoholickému Ginger Beer-u.
    Druhý typ je Pale nebo Dry-style (světlý či suchý), který vytvořil Kanaďan John McLaughlin. Velký rozdíl je míře zázvorové chuti, světlá zázvorová limonáda je méně výrazná. Prodává se na trhu mnohem více než ta zlatá. Většinou jsou obě nefermentované, tvoří je směsi sycené vody, přírodních aromat (nebo přírodně identická), (třtinového) cukru, eventuálně přísad jako ananas, med či jiná koření.

    OdpovědětVymazat
  3. hned zítra se o zázvorové pivčo pokusím ;) jsem zvědavá...jaké bude...podle tohoto receptu je to opravdu rychlovka ;)

    OdpovědětVymazat
  4. snad sa dnes k tomuto receptu :D konecne dostanem, uz sa tesim a mimochodom-perfektny blog! :D

    OdpovědětVymazat
  5. To musím zkusit, jen se bojím toho sušené droždí:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není čeho, není tam pak cítit. Rozhodně je lepší sušené než čerstvé :)

      Vymazat
  6. Ahoj, kdybyste měli zájem, zasíláme skutečné kultury Ginger Beer Plant na domácí výrobu limonády zvané zázvorové pivo. Sami doma vyrábíme a je to o dost chutnější, než z drožďí. Vše potřebné na www.zazvorovepivo.cz
    Qwerty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pochybuju, ze ze SCOBY to bude chutove zajimavejsi, nez s libovolnymi pivovarskymi kvasnicemi pro Ale

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)