3. září 2012

Vepřová panenka s hořčičným přelivem


Ano, je tady hlavní chod. Hlavní chod sváteční večeře na počest tomu, že jsme spolu s J. "vydrželi" rok v manželství. A občas to nebyla jen procházka růžovým sadem, co si budeme povídat. Pro tenhle recept jako hlavní chod jsem se rozhodla proto, že vepřové se nám na jídelníčku zase tak často neobjevuje a v téhle úpravě ho máme oba moc rádi.

Vznikl vlastně jednou, když jsem nevěděla co provést s panenkou, která se nám vyskytla v lednici, a její spojení s hořčicí mi přišlo lákavé. Takže k receptu.

Na vepřovou panenku s hořčičným přelivem pro dva je potřeba:

  • šest medailonků z vepřové panenky asi o výšce 4 cm nebo prostě podle libosti
  • jednu menší cibuli
  • tři lžíce dijonské hořčice
  • olej
  • trochu bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • provensálské koření 
  • trocha bujónu

Nejdřív jsem si připravila přeliv. Na oleji jsem pomalu hodně dozlatova orestovala nadrobno nakrájenou cibuli, pak jsem přidala hořčici, sůl, pepř a špetku provensálského koření. Hořčice by se měla trochu zpěnit. Pak jsem přilila víno, bujón a trochu vody, aby se utvořila hustší omáčka. Tu jsem nechala provařit a pak odpočívat.

Mezitím jsem si panenku osolila a na trošce oleje nechala na kontaktním grilu ogrilovat (šlo by to samozřejmě i na pánvi) tak, aby zvenku na sobě měla mřížku, ale zevnitř byla ještě růžová a šťavnatá. Panenku jsem pak naservírovala na talíř a přelila hotovým přelivem.

Ideální přílohou jsou šťouchané brambory s opečenou cibulkou, hrubou mořskou solí a máslem. Božská mana.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)