3. září 2012

Clafoutis s nektarinkami


Moje mamka měla o víkendu oslavu narozenin. A protože jsem přemýšlela, co bych jí upekla dobrého, a protože jsme den předem slavili výročí prvního roku manželství formou večeře doma, spojila jsem mamky koláč a náš dezert dohromady.

Rozhodla jsem se pro clafoutis, lehký francouzký dezert s ovocem, protože ovoce je všude habaděj a protože jde o takové dobré těsto podobné pudinku, což mě baví víc, než jakékoliv máslové nebo jiné korpusy. Tradičně je clafoutis s třešněmi, ale protože ty už mají sezónu za sebou a já měla doma nektarinky, tak jsem použila je.

V pečení jsem vyšla z receptu Dory zde. Ona ale pracuje s formou 30 cm, já s formou 24 cm a ještě maličkatou srdcovou formičkou k tomu. Tak jsem přepočítávala a přepočítávala, až jsem se přepočítala a množství těsta bylo na koláčovou formu trošku méně. Ale zase ne moc málo, tak jsem to tak nechala a ničemu to nevadilo.

Abych ale nikoho nezmátla, nechávám původní poměr surovin a pokud budete mít menší formu jako já, zkuste si to taky přepočítat.

Na formu o 30 cm je třeba:

  • 700g vyloupaných zralých nektarinek nakrájených na větší kostky
  • 150g cukru moučka
  • 185g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 450ml mléka
  • trochu vanilkového extraktu
Troubu jsem si předehřála na 180°C. Nektarinky jsem si smíchala s polovinou cukru a nechala stranou proležet. Všechno ostatní se špetkou soli navíc jsem šlehačem promíchala dohromady, aby se mi utvořilo řidší těsto.

To jsem nalila do forem, které jsem už poučená nezdarem u jiného koláče ještě obalila alobalem, aby těsto nevyteklo, posypala nektarinkami a dala péct asi na půl hodiny, možná o něco déle. A hotovo, může se konzumovat...


Koláč mamce chutnal, což bylo nejdůležitější. Nám ale taky. Každopádně nezbylo...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)