4. září 2012

Gratinovaný pórek


Tak jsem tady zase. Nějak jsem se rozepsala a rozvařila, ale není se čemu divit. Měla bych se učit na státnice a to člověk dělá raději cokoliv jiného. Ale od zítra už se budu pilně učit. Slibuju. Jinak tedy tohle jsme měli včera k obědu.

Sama bych to asi neřekla, ale pár ingrediencí a je to takové dobré jídlo. Nápad se zrodil v neděli, když jsem dostala jeden pórek od tety ze zahrádky. Tak co s ním? Udělám zapečený. Jelikož poslední dobou na stravu moc nedáme, stres v práci a se školou dělají své, je třeba obalit si nervy, tak tento recept je snahou alespoň o poloviční návrat k zdravější stravě. Poloviční tím pórkem.

Pro dvě osoby je třeba:

  • jeden větší pórek (pouze bílá část) nebo dva menší
  • šunka na plátky
  • parmazán
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • sůl, pepř
  • 100ml smetany ke šlehání 
  • dvě lžíce jogurtu

Originální recept z BBC Good Food radí créme fraiche, okopírovaný recept Apetitu (i tu fotku mají stejnou! grr...) pak zakysanou smetanu. Já neměla ani jedno, zato doma byl zbytek smetany, tak jsem jí pro kyselost doplnila trochou jogurtu a fungovalo to dost dobře. 


Pórek jsem rozdělila na špalíky a povařila ve vodě, aby trochu změkl. Potom jsem ho pod vodou zchladila, aby se přestal vařit, a osušila. Špalíky jsem podélně rozpůlila a půlky pak obalila plátkem šunky (já měla krůtí, nejvyšší jakosti) a položila těsně vedle sebe do zapékací misky.

V kelímku jsem smíchala smetanu s jogurtem, hořčicí, solí, pepřem a strouhaným parmezánem tak, že vznikla poměrně hustá omáčka. Tou jsem polila špalíky a dala asi na 20 minut péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů.

Před koncem pečení jsem pak zapékací misku přesunula do trouby nahoru, aby se utvořila krustička. Jako příloha byly opět naše milované šťouchané brambory a dohromady to bylo famózní. Na takovou blbost...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)