2. října 2024

Pizza caprese



Ještě než se úplně rozloučím s létem, mám pro vás recept na domácí křupavou pizzu, která je obložená až po upečení čerstvými surovinami. Výsledkem je naprostá dokonalost, která potěší vaše chuťové pohárky a zároveň není těžká a mastná. Na pizze je nejdůležitější zejména těsto a délka jeho kynutí, samozřejmě čím déle kyne, tím lépe. Proto po zadělání těsto klidně uložte do lednice a vraťte se k němu až za několik dní. Věřte mi. Při pečení této pizzy používám nejprve pánev, díky tomu je i naspod krásně křupavá.



4 pizzy

  • 1 hrnek vlažné vody
  • 1/4 kostky droždí 
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 a 1/2 - 3 hrnky hladké mouky
  • olivový olej
  • krupice na podsypání
  • čerstvá rajčata a mozzarella
  • bazalka a rukola
  • sůl a pepř 

  1. V části vody rozdrobím droždí, přidám cukr a nechám vzejít kvásek. Přidám sůl, mouku a zbytek vody a uhnětu hladké a pružné těsto. 
  2. Těsto nechám vykynout na dvojnásobek, potom řádně prohnětu znovu, lehce potřu olejem a zakryté utěrkou nechám v lednici kynout 48-72 hodin. 
  3. Potom ho vyndám, rozdělím na 4 bochánky a nechám kynout na kuchyni dokud opět nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Vykynuté těsto roztáhnu na ploše vysypané krupicí na placku, přeložím na pánev a opékám na mírném plameni do lehce zlatavé barvy. Potom pizzu přeložím na plech, zakápnu olejem a peču v troubě na maximum dokřupava.
  5. Na náplň nakrájím rajčata na kostičky, mozzarellu natrhám na kousky a promíchám s bazalkou, olejem, solí a pepřem. 
  6. Na upečenou pizzu přidám náplň, rukolu, zakápnu olejem a podávám.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)