23. února 2023

Smažená rýže



Jestli nějaké jídlo u nás doma dělám opravdu často, tak je to smažená rýže. Jídla v asijském stylu máme rádi a celkem často se stane, že z vaření zbyde samotná rýže, no a ta se na tento pokrm skvěle hodí. Dávám do ní spoustu zeleniny, jde udělat s masem i bez, spotřebujete do ní různé zbytky zeleniny, prostě invenci se meze nekladou a vždycky z toho vznikne dobré jídlo. A jak na ni?



4 porce

  • 4 lžíce oleje
  • cibule
  • troužek česneku
  • 1cm kousek zázvoru
  • 500g směs zeleniny (nejlépe mrkev a zelí na proužky, hrášek, kukuřice, žampiony, mungo výhonky)
  • 2 vejce
  • 600g vařené rýže
  • 4-6 lžic rybí nebo sójové omáčky
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • smažená nebo jarní cibulka k servírování

  1. Cibuli nakrájím na tenká půlkolečka, česnek a zázvor nasekám najemno. Na oleji v hluboké pánvi je za stálého míchání nechám zeklovatět.
  2. Přidám ostatní směs zeleniny a pozvolna restuju, aby byla na zkus.
  3. Zeleninu shrábnu na stranu, na volné místo vyklepnu vejce a za občasného míchání je usmažím. Pokud chcete rýži s masem, vejce zaměňte za proužky třeba kuřecího, které můžete restovat spolu se zeleninou.
  4. K vejcím a zelenině přidám rýži, zaliju ji rybí omáčkou, pomalu promíchávám a nechám na vyšším plameni lehce opéct, což trvá asi 5-10 minut.
  5. Hotovou rýži dochutím ještě podle potřeby omáčkou a citronovou šťávou a servíruju v misce posypanou smaženou nebo jarní cibulkou, případně chilli omáčkou.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)