12. února 2023

Choux au Craquelin s malinami a šlehačkou



Valentýn se blíží a i když ho doma nijak obzvlášť neslavíme, něco dobrého nám připravím vždycky. Letos jsem zase přemýšlela, co by to mělo být a nakonec jsem se pustila do francouzských větrníčků s křupavou vrstvou plněných šlehačkou a malinami, které jsem chtěla vyzkoušet už opravdu dlouho. Odpalované těsto jsem pekla za použití horkého vzduchu v kombinaci s párou v troubě Whirlpool, která při pečení opravdu napomohla vyběhnutí těsta. Rozdíl v použití páry při pečení můžete vidět i na porovnávací fotografii níže, vlevo jsem pekla na klasický program, vpravo potom na program „Horký vzduch a pára“. Odpalované těsto je možná považováno za složitější na přípravu, pokud ale dodržíte základní postup, opravdu se není čeho bát. Výsledek je nadýchaný jako peříčko, křupavý, s jemnou chutí šlehačky a ovocnou vůní malin.



12ks

křupavá vrstva

  • 50g změklého másla
  • 50g cukru krupice
  • 50g polohrubé mouky

odpalované těsto

  • 160ml vody
  • 60ml oleje
  • 120g hladké mouky
  • špetka soli
  • 3 vejce

náplň a dohotovení

  • 500ml smetany ke šlehání
  • 50g moučkového cukru + na posypání
  • 250g malin

  1. Nejprve připravím křupavou vrstvu navrch. Máslo ušlehám s cukrem, a nakonec do něj vmíchám polohrubou mouku. Vzniklé těsto rozválím na placku o tloušťce asi dva milimetry mezi dvěma archy pečícího papíru a dám vychladit do lednice alespoň na hodinu.
  2. Na odpalované těsto naliju do hrnce vodu spolu s olejem a přivedu je k varu.
  3. Potom naráz vsypu mouku se solí a vařečkou míchám na mírném plameni do té doby, než z těsta vznikne hladká koule, která začne na dně nechávat tenkou vrstvičku.
  4. Připravené těsto nechám vychladnout na pokojovou teplotu a potom do něj postupně zašlehám jedno vejce po druhém, tedy vždy, když se vejce úplně spojí s těstem, přidám teprve další, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
  5. Těsto pomocí cukrářského sáčku a rovné širší špičky nastříkám na plech s pečicím papírem do podoby malých bochánků o průměru asi čtyři centimetry, důležité je dodržet mezi nimi větší odstupy, protože se během pečení nafouknou.
  6. Máslové těsto vyndám z lednice, sloupnu z něj vrchní vrstvu papíru a vykrájím placičky o průměru čtyři centimetry. Každou z nich přidám navrch bochánku z odpalovaného těsta.
  7. Troubu nastím na režim „Horký vzduch a pára“ s nízkou úrovní páry na 190°C, plech s bochánky vložím do trouby a peču dozlatova asi 40 minut. Troubu během pečení neotvírám. Hotové větrníčky nechám vychladnout a odkrojím jim ve 2/3 vršky.
  8. Smetanu spolu s cukrem vyšlehám do tuhé šlehačky, naspod každého větrníčku rozložím několik malin, naplním bohatě šlehačkou a přiklopím vrškem těsta. Před podáváním už jen popráším moučkovým cukrem a servíruju s jedlými květy.

Příspěvek vznikl ve spolupráci s Whirlpool.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)