27. listopadu 2022

Vánočkové motance



První adventní neděle je tady a s ní mám pro vás tradiční recept v trošku obměněné podobě. Vánočku u nás doma roky peče moje maminka a před ní to roky dělala babička. Na vánočku je tedy v naší rodině roky prověřený recept, který máme rádi a děláme z něj třeba i mazanec. Letos jsem si ho vzala do parády já a připravila tyto vánočkové motance, které použijete jako malé sladké houstičky třeba k snídani. Můžete je rozkrojit, namazat máslem, marmeládou nebo s čím je máte nejraději. A nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ještě vlažné z trouby, to je jasné. Krásný první advent!



12ks motanců

  • menší hrst rozinek
  • rum
  • 150ml mléka
  • 20g droždí
  • 80g cukru
  • 380-400g polohrubé mouky
  • 70g změklého másla
  • 1 žloutek
  • hrst celých mandlí, nasekaných nahrubo
  • špetku soli
  • vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání
  1. Rozinky namočím do rumu.
  2. Část mléka ohřeju na tělesnou teplotu, přidám trochu cukru a droždí a nechám 15 minut vzejít kvásek.
  3. Do mísy nasypu mouku, zbytek cukru, přidám slité rozinky, mléko, máslo, žloutek, nasekané mandle a sůl.
  4. Nakonec přidám i kvásek a v robotu nechám těsto hníst, aby bylo hezky pružné a hladké, to trvá klidně 10 minut.
  5. Těsto nechám kynout pod utěrkou na teplém místě, aby téměř zdvojnásobilo svůj objem, to trvá okolo hodiny a půl.
  6. Těsto vyklopím z mísy na pomoučenou plochu, rozdělím na dva bochánky a každý pak na šest částí. 
  7. Každou část rozválím na obdélník a nakrojím ho na tři proužky, ze kterých upletu cop. Cop potom zaroluju dokulata a vzniklý motanec vložím do muffinové formy vymazané máslem. Pod utěrkou nechám motance nakynout ještě asi hodinu, aby zdvojnásobily svůj objem.
  8. Nakynuté motance potřu rozšlehaným vejcem, posypu plátky mandlí a peču v troubě předehřáté na 160°C dozlatova asi 20 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)