15. listopadu 2022

Sypaný koláč s tvarohem



Tento koláč je jedním z nejoblíbenějších u nás doma, vlastníma rukama jsem ho ale ještě nepřipravovala, až doteď. Můj muž ho kupuje v naší oblíbené pekárně už léta a já jsem se rozhodla, že ho pro jednou zkusím připravit. My ho známe jako švédský koláč, nikde jsem se ale nedopátrala, jestli má skutečně svou historii ve Švédsku, každopádně jeho příprava je specifická v tom, že těsto je pouze ze sypkých surovin, takže se nic nehněte, nekyne, ani neválí... Kdo má rád, může do náplně přidat i rozinky, nejlepší je druhý den, kdy se správně proleží, ale vydržte to.



forma cca 25x35cm

  • 2 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
  • hrnek cukru
  • lžička jedlé sody
  • 750g tvarohu ve vaničce
  • 1/2dcl mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 150g másla

  1. Na těsto nasypu do mísy mouku, cukr a jedlou sodu, promíchám.
  2. Pekáč vyložím pečícím papírem a polovinu sypké směsi vysypu na dno, rovnoměrně uhladím.
  3. Na náplň prošlehám tvaroh, mléko, vejce a moučkový cukr a krém rovnoměrně rozetřu do pekáče.
  4. Druhou polovinu sypké směsi nasypu navrch a na ní nastrouhám máslo.
  5. Koláč peču v troubě předehřáté na 180°C asi 3/4 hodiny dozlatova, potom nechám vychladnout a před podáváním nejlépe ještě uležet přes noc.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)