1. října 2022

Hraběnčiny řezy



Hraběnčiny řezy jsou mým příspěvkem do série #retrodezerty po delší době. Je to můj opravdu oblíbený recept, který se k podzimu hodí a můžeme ho počítat jako variaci na tradiční téma jablka a skořice. Tady ale v kombinaci s křehkým těstem a sněhem z bílků, který dezertu dává specifickou strukturu. Doporučuju nechat uležet, aby těsto zvláčnělo, pak je to teprve ono. Recept je od mé maminky, opět prověřený léty.



klasický plech

těsto 

  • 400g polohrubé mouky
  • 150g cukru moučka
  • prášek do pečiva
  • 250g másla
  • 4 žloutky

náplň

  • 150g cukru
  • lžička skořice
  • cca 400g jablek
  • 4 bílky 

  1. Mouku nasypu spolu s cukrem a práškem do pečiva do mísy a nastrouhám k nim tuhé máslo.
  2. Přidám žloutky a zpracuju hladké těsto, které nechám v lednici odpočinout.
  3. Plech vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Z těsta oddělím 3/4, které rozprostřu naspod plechu (chladné těsto lze i vyválet, ale vystačíte si i s rukama, kterýma těsto vmáčknete naspod plechu).
  4. Jablka oloupu a nastrouhám nahrubo, pokud jsou hodně šťavnatá, tak lehce vymačkám šťávu. Strouhaná jablka rozprostřu na těsto, posypu cukrem a skořicí.
  5. Ze sněhu ušlehám tuhý sníh, který přidám rovnoměrně na jablka a nakonec navrch nastrouhám zbylou 1/4 těsta.
  6. Peču v troubě předehřáté na 180°C dorůžova asi 40 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)