20. dubna 2022

Ocet v mojí kuchyni



Když mě Bzenecké octy v rámci spolupráce požádaly o článek na téma použití octů v kuchyni, tak mě to docela potěšilo. I když je blog především receptový, tyhle typy článků jsou podle mě taky hodně důležité, není totiž nic horšího, než když do určitého pokrmu použijete nevhodně zvolenou surovinu, v tomto případě tedy ocet, chuť to ovlivní docela výrazně a vy si tak můžete pokazit celé jídlo… Bzenecké octy v kuchyni využívám více či méně často všechny druhy už roky, takže jsem ráda, že se teď můžu podělit o způsoby použití a tipy a triky, které jsem si za tu dobu osvojila.

Asi nejvyužívanějšími druhy octů, které v kuchyni mám, jsou vinné octy, tedy červený a bílý. Oba se vyrábí z červeného nebo bílého vína přírodním kvasným procesem, kvalita se tedy vždycky odvíjí od vína nebo hroznů použitých při jejich výrobě. Oba druhy používám jak v teplé, tak i studené kuchyni, protože se hodí k širokému spektru surovin i druhů úprav. Nejčastěji je přidávám do dresinku na salát nebo na pečenou zeleninu, protože zvýrazní jejich chuť. Vinný ocet taky přidávám, když dusím maso nebo dochucuji omáčky, protože jim přidají jen jemnou kyselost s ovocnými tóny. To se obzvlášť hodí i při dochucování marmelád nebo různých čatní. 

Možná vás zajímá, kdy použít červený a kdy bílý, já se vždy řídím tím, jestli jde o lehké jídlo (pak používám bílý) nebo o těžší (tam přijde na řadu červený), u ovoce potom jeho barvou. Speciál na saláty je směs lihového a vinného octa, který je výborný zejména právě do dresinků na salát a já ho chutí řadím k vinným octům, jelikož díky tomu má i dost podobné použití.

Další nejčastěji využívaný ocet u nás doma je klasický kvasný lihový ocet, který všichni určitě dobře znáte. Nejčastěji ho při vaření využívám v rámci zavařování nebo přípravě nálevů, obvykle na okurky, řepu, pikantní cuketky, rychlonakládanou zeleninu atp. Dobrý je i pro nálevy ve studené kuchyni, třeba na utopence nebo můj muž si z něj dělá speciální nálev na tlačenku s cibulí, kterou pro sebe čas od času připravuje. Nejvíc lihový ocet ale využívám při úklidu, docílí totiž lesklých oken bez šmouh, přidávám ho do vody na mytí podlah nebo desinfekci dřevěného náčiní v kuchyni.

Balzamikový ocet pochází původem z italské Modeny a jde o vinný ocet, který vzniká ze zahušťovaného moštu vinných hroznů. Má výraznější chuť i ovocné tóny, takže já ho moc ráda používám pro středomořskou kuchyni, na letní saláty, do marinád na maso a tak podobně. Je vynikající i v případě, pokud pečete ovoce a přidáte k němu pár kapek, třeba jahody jsou potom hned o několik úrovní chutnější a zajímavější. Doporučuju ho tedy i do ovocných džemů nejčastěji z tmavšího ovoce. Kromě klasického balzamikového octa mají Bzenecké octy i Balzamico glazé, tedy hustý krém vyrobený z balzamikového octa. Ten se hodí všude, kam i klasický balzamikový ocet, navíc ale podtrhne chuť sladkých dezertů, zmrzliny nebo se hodí k sýrům třeba na prkýnko.

Jablečný ocet doma využívám asi nejméně, ale i on má v mé kuchyni svoje důležité místo. Pokud marinuji zejména vepřové maso, je to jablečný ocet, po kterém obvykle sáhnu. I na zeleninu se tento ocet hodí, takže třeba dresink na zelný salát nebo coleslaw nikdy nedělám z ničeho jiného.

Kdo doteď ještě občas váhal nad tím, k čemu je každý druh octa vhodný, snad jsem přišla se svou troškou do mlýna, abych vám v tom udělala více jasno.  I tak jde spíš o obecné a moje osobní rady, při použití ve vlastní kuchyni se řiďte svou intuicí a hlavně chutí, určitě si najdete to svoje.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)