22. listopadu 2021

Jak jsme vyzkoušeli šnekový odšťavňovač + recepty



Jestli je u nás doma něco, po čem se v rámci pitného režimu vždy spolehlivě zapráší, tak jsou to různé ovocné šťávy, džusy a smoothiečka, nejvíc je miluje zejména můj muž, o dětech nemluvě. A tak nějak přirozeně už pár let čas od času přijde na téma pořízení nějakého výkonného odšťavňovače na doma. Abych se přiznala, moc se v tomto tématu nevyznám a taky jsem vždycky měla pocit, že je při domácí přípravě docela nepořádek a celkem práce s mytím, takže jsem tohle téma vždycky odsunula na později. No, teď vlastně už můžu říct, jak moc jsem se v tomhle všem mýlila a to vyčkávání bylo úplně zbytečné. 



Když jsem dostala nabídku vyzkoušet některý z odšťavňovačů od firmy Sana, tak mě to vlastně docela potěšilo, protože mi to přišlo přesně do rány. Je podzim, vlastně už skoro zima a s příjmem ovoce a zeleniny to v tuhle dobu není úplně ideální, Pepina nosí ze školky jednu virózu za druhou, takže nějaká nálož přirozených vitaminů navíc se hodí. Ještě než jsem na nabídku kývla, seznámila jsem se s výrobcem a přišla jsem na to, že Sana je vlastně česká firma, která své stroje vyrábí v Jižní Korei, za kvalitou svých produktů si stojí, a tak na ně poskytuje pěti i desetiletou záruku. Chtěla jsem zjistit víc, takže jsem šla do toho.

Z nabídky jsem nakonec vybrala odšťavňovač 707, protože jsem chtěla všestranný stroj a to tenhle podle mě splňuje asi nejlíp. Sedmsetsedmička totiž díky šnekovému systému umí připravit šťávu nejen z ovoce, ale zvládne taky zeleninu a to i tu tvrdou, jako je řepa nebo mrkev. Ono totiž dostat do dětí zejména porce čerstvé zeleniny není vždycky úplně legrace a tady jsem to na ně chtěla zkusit alternativně právě formou šťáv. Stroj jinak díky třem různým sítům zvládne připravit třeba i dětské příkrmy, což už u nás tedy není už úplně téma, ale ho my využijeme třeba výrobu sorbetu, ořechového másla a mléka a díky dalšímu nástavci chci zkusit výrobu čerstvých těstovin jako jsou špagety nebo námi oblíbené linguini. Už se těším až budu kombinovat šťávy ze zeleniny s těstem a vzniknou z toho barevné těstoviny, které budou bavit i děti.



Odšťavňovač mám doma už nějakou chvíli, takže jsem zkoušela různé variace a zjistila jsem třeba, že mě hodně baví kombinovat ovocné a zeleninové šťávy dohromady, někdy i s čerstvými bylinkami. Připravila jsem tak zatím tři recepty, které mi chutnají a vy byste je mohli taky vyzkoušet. Zázvorový shot je podle mě výborný k posílení imunity a v začátku nachlazení, řepný džbánek mě baví barvou i chutí na každodenní pití a okurkový nekoktejl můžete připravit na osvěžení nebo ho smíchat třeba s trochou ginu a vznikne koktejl na večer i pro dospělé. Poměry surovin jednotlivých šťáv pak najdete na konci článku.

Jak už jsem se zmiňovala, docela jsem se bála mytí, z dětství si pamatuju takové ty velké stroje, které se rozebíraly snad hodinu a podobnou dobu se i mylo těch tisíc součástek. Zjistila jsem, že dnešní odšťavňovače už tenhle problém nemají, systém složení i rozebrání je otázkou pár vteřin a mytí je taky jednoduchá záležitost, které ještě navíc usnadňuje dodávaný kartáček. Možná teď zním trochu jak Horst Fuchs z teleshoppingu, ale už dlouho mě tak nebavilo zkoušet něco nového. Myslím, že moje dojmy na první a vlastně už i druhý pohled jsem tady vcelku shrnula, takže už asi nezbývá nic jiného, než zkusit moje recepty. Budete k tomu tedy potřebovat odšťavňovač a vzhledem k tomu, že se blíží Vánoce, berte to jako příležitost buď si ho nadělit pod stromeček nebo si o něj napsat Ježíškovi…



Zázvorový shot

4-6 porcí

  • 1 větší mrkev
  • 1 pomeranč
  • 2cm kus zázvoru

  1. Mrkev omyju a nakrájím na kusy, pomeranč oloupu a zázvor jen opláchnu.
  2. Vše postupně proženu odšťavňovačem s jemným sítkem. 
  3. Šťávu rozdělím na jednotlivé porce a podávám.

Řepný džbánek

2-3 porce

  • 2 větší jablka
  • 1 velká červená řepa
  • 1 citron

  1. Jablka zbavím stopky a nakrájím na kusy.
  2. Červenou řepu omyju a nakrájím na kostky, citron oloupu.
  3. Vše nechám odšťavnit přes jemné sítko a podávám.



Okurkový "nekoktejl"

2-3 porce

  • ½ salátové okurky
  • 2 hrušky
  • snítka čerstvé máty
  • 1 limetka

  1. Hrušky zbavím stopek a nakrájím na kusy, stejně jako okurku.
  2. Limetku oloupu.
  3. Ovoce, zeleninu i bylinky postupně odšťavním skrz jemné sítko, rozdělím na porce a podávám.


2 komentáře:

  1. Je,to by byl parádní dárek od Ježíška.
    Díky za tip. Ještě najít sponzora;-)
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se to zdá jako investice, ale za mě se fakt vyplatí. U nás přišel Ježíšek dřív a jsem za něj opravdu ráda.

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)