23. března 2020

Banánový cheesecake se slaným karamelem

Až vám příště přezrají banány a nebudete mít chuť na banánový chlebíček, zkuste tenhle cheesecake. Není to tedy tak úplně cheesecake, protože je převážně z tvarohu, ale čert to vem. Je krásně krémový, tak bych ho prostě zařadila mezi cheesecaky... Tenhle recept byl trochu jako když pejsek a kočička vařili, protože jsem použila zrovna to, co bylo doma, ale dopadlo to víc než dobře. A doma se po něm jen zaprášilo.
na 20cm formu
  • 60g ovesných sušenek s kokosem
  • 100g kešu oříšků
  • 3 zralé banány
  • 500g polotučného tvarohu
  • 100g zakysané smetany
  • 50-100g cukru (podle vaší chuti a zralosti banánů)
  • 2 vejce nebo 2 vrchovaté lžíce škrobu
na dohotovení
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce cukru
  • 1 banán
slaný karamel
  • 4 lžíce tmavého cukru
  • 4-6 lžic smetany
  • velká špetka soli
  1. Na korpus najemno rozmixuju sušenky spolu s kešu oříšky a směs potom prsty vmáčknu naspod dortové formy.
  2. Na krém rozmixuju banány a prošlehám je společně s tvarohem, zakysanou smetanou, cukrem a vejci nebo škrobem.
  3. Směs naliju na korpus a dám péct do trouby předehřáté na 170°C asi na 40 minut, aby kraje byly již pevné a střed lehce třaslavý.
  4. Hotový korpus nechám vychladnout a mezitím ušlehám tuhou šlehačku ze smetany ke šlehání a cukru. 
  5. Šlehačku navrším na vychladlý cheesecake a navrch ještě přidám plátky banánu. Vše nechám zatuhnout v lednici.
  6. Na slaný karamel rozpustím za stálého míchání tmavý cukr na karamel.
  7. Karamel po zchladnutí zaliju smetanou a na mírném ohni nechám karamel ve smetaně rozpustit.
  8. Do hotové karamelové omáčky vmíchám špetku soli, nechám vychladnout a před podáváním ji použiju navrch cheesecaku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)