15. října 2018

Semínkový chleba


Tenhle chleba plný oříšků a semínek je výborná a opravdu sytá varianta klasického chleba. Co se týče složení, je dost variabilní, důležité je jen zachovat váhu celého objemu semínek a oříšků a množství lněného semínka a chia, ale ostatní poměry je možné různě upravovat a měnit. Já jsem navíc přidala ještě sušená rajčata, která chuť posunou zase trochu dál, zajímavý by podle mě byl ještě třeba s olivami.


1 chleba/forma 13x23cm
  • 100g mandlí
  • 100g kešu
  • 100g slunečnicového semínka
  • 80g lněného semínka
  • 60g dýňových semínek
  • 20g máku
  • 20g konopného semínka
  • 20g chia semínek
  • 4 sušená rajčata
  • 4 lžíce vody
  • 1 vejce
  • špetka soli
  1. Všechna semínka dám do hlubokého mixéru nebo sekáčku a nahrubo promixuju. 
  2. Polovinu semínek a oříšků odsypu a zbytek spolu se sušenými rajčaty rozmixuju najemno.
  3. Hrubší a jemnější semínka promíchám dohromady, zaliju vodou, vmíchám vejce a sůl a hotovou směs navrstvím do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem.
  4. Povrch chleba uhladím a nechám odstát zhruba 20 minut.
  5. Takto připravený chleba dám péct do trouby předehřáté na 180°C na hodinu.
  6. Hotový chleba nechám úplně vychladnout a teprve potom ho krájím na plátky.


4 komentáře:

  1. Takový chlebík je přesně to, co si ve svém zdravotním stavu mohu směle dovolit, bude určitě skvělý.. Jen pořizovací náklady na takový bochníček budou asi hodně luxusní.. Takže asi jen ve svátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zas tak hrozné to není, i když určitě to bude víc než dáte za klasický. Ale zase je dost sytý, takže vydrží.

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)