17. prosince 2016

Medovníkové koule


Jestli jste se ještě nestihli pořádně připravit na Vánoce, nezoufejte. Já sama mám jen lehce poklizeno, dekorace téměř nikde a v práci jsem ještě celý přístí týden. Jestli to máte podobně, recept na medovníkové koule se vám bude náramně hodit. Je to jednoduché cukroví, které je hotové za chvíli a dá se dělat na poslední chvíli. To chceš.


Na cca 90 kuliček
na těsto
  • 2 vejce
  • 60g másla
  • lžíce sody
  • 4 lžíce medu
  • 200g cukru
  • 500g hladké mouky
na dohotovení
  • karamelové salko
  • 250g másla
  1. Na těsto promíchám v robotu vejce, máslo, sodu, med, cukr a nakonec (až se promíchají předchozí suroviny) i mouku. Na pomoučeném válu z těsta vyválím plát o tloušťce asi 0,5 až jeden centimetr a přenesu ho na plech vyložený pečícím papírem.
  2. Těsto peču v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut do zlatova.
  3. Hotové těsto nechám vychladnout a po částech rozmixuju v mixéru s hlubokou nádobou.
  4. Asi 5 lžic těsta nechám zvlášť a do zbytku v robotu zapracuju karamelové salko a změklé máslo.
  5. Z hotové směsi odvažuju kuličky o váze 15 gramů, které v ruce uválím a obalím ve zbytku těsta.
  6. Hotové kuličky nechám odležet v chladu.

6 komentářů:

  1. Dobrý den,

    vaříte to Salko před použitím? Děkuji.
    PS: zvládne to tyčový mixér?

    Anet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Salko už je karamelové, takže nevařím. Myslím, že celý recept je na tyčový mixér náročný, dokážu si představit, že s ním rozmixujete upečené těsto, ale umíchání těsta před pečením a vmíchání salka s máslem už musí udělat nějaký robot, protože je to obojí hutné :)

      Vymazat
    2. Pokud si chcete obyčejné salko nechat zkaramelizovat, tak ho musíte nechat vařit. Lze to i v tlakovém hrnci (tak to dělám já).

      Vymazat
    3. já už kupuji karamelizované, to vaření mě moc nebaví :) ale lze to samozřejmě i tak.

      Vymazat
  2. Kolik kuliček zhruba z daného množství vyrobím?

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)