14. listopadu 2016

Superfood hravě a zdravě - Jamie Oliver

 Taky máte pocit, že poslední měsíce v roce ubíhají tak strašně rychle? Nějak nevím, co dřív, ale dneska jsem si pro vás připravila další tip na knížku pod stromeček, pokud zrovna chcete potěšit nějakého kulináře. Je to novinka z dílny Jamieho Olivera, kterého určitě všichni dávno znáte. A jaká je?

Standardem v Jamieho kuchařkách jsou krásné a chutné fotografie a ani tahle knížka není výjimkou. Ono prostě jinak se k receptům přistupuje a vybírá, když vidíte, jak bude výsledek vypadat. Podle názvu se kniha soustřeďuje na tzv. superfoods, tedy potraviny, které v sobě ukrývají vitamíny, minerály, zdravé enzymy a prostě všechno, co nám pomáhá, abychom mohli zdravěji a výkonněji fungovat.


V posledních několika letech totiž Jamie šel trochu víc do sebe a už pár knih zpátky se zabývá především zdravým a vyváženým jídlem, které ale rozhodně není nijak fádní, právě naopak. Možná se trochu obáváte (stejně jako já), že půjde o recepty poměrně drahé a ze surovin, se kterými hodně z vás ani neví co dělat. Mě se naopak líbí, že kromě i takových receptů v knížce najdete spoustu jiných, ve kterých můžete objevit superfoods, které jsou v našich jídelníčcích poměrně běžné, jako například řepa, zelí, zázvor, zelená zelenina nebo luštěniny.

Část knížky se na rozdíl od hlavní receptové části zabývá informacemi, které by nám měli pomoct žít lépe, tedy zdravěji, vyváženěji a přívětivěji k přírodě. Tahle část je spíš o textu, ale rozhodně užitečná pokud se chcete pustit do zdravé a šetrné životosprávy a třeba nevíte jak na to.


Stejně jako všechny Jamieho knížky, i tuhle můžu vřele doporučit. Jediné, co mi na ní asi trochu vadí, je ten vysmátý Jamieho obličej na obálce, mnohem raději bych si koupila knížku s přebalem nějakého dobrého pokrmu nebo i ilustrace (to by mohlo být zajímavé). I když chápu, že jde o oliverovskou značku, takže to k tomu patří, i když na mě je to asi už trochu moc...


2 komentáře:

  1. Dostala jsem ji loni k Vánocům. A je opravdu super! A mně se teda fotka na obálce líbí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dekuji za pekny tip - pritele pod stromeckem jiste potesi 😀

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)