14. března 2016

Tvarohové lívance se špenátem


Blázinec! Za poslední dobu se ze mě stal designer, montér nábytku, malíř pokojů i stavbyvedoucí. S novým bytem se pomalu blížíme ke konci a stejně tak se krátí i náš rozpočet. Už aby to bylo. Určitě se s vámi brzy podělím o novou kuchyň a vychytávky, které jsem si do ní nechala udělat. Ještě před tím a před tipy, jak šetřit v domácnosti i přírodu vám chci říct, že se rozběhlo hlasování veřejnosti o nejlepší Food blog roku 2015. 

Nebudu si nalhávat, že je můj blog ten nej mezi všemi (je jich tolik lepších!), ale jestli máte chuť mě podpořit, můžete na stránkách www.foodblogroku.cz. Moc si vážím, že se mnou trávíte čas a moc mě to s vámi baví! Díky všem starostem nejsem teď schopná zkoušet nic moc nového v kuchyni, dnešní recept je velká výjimka a určitě vám bude chutnat. Jde o slané lívance, které jsou vynikající třeba na víkendovou snídani, jsou plné tvarohu, takže zasytí. Už na mě jde jarní nálada a je to vidět i na talíři.


Na 12 lívanců jsem potřebovala:
  • ½ hrnku mléka
  • 1 vejce
  • 250g tučného tvarohu ve vaničce
  • 50g mraženého listového špenátu
  • 2 stroužky česneku (nebo pár listů medvědího)
  • 20g parmazánu
  • ¾ hrnku hladké mouky
  • špetku soli
  • olej na opečení
  1. V míse jsem společně prošlehala mléko a vejce, k nim jsem přimíchala rozmražený špenát a nasekaný česnek.
  2. Metlou jsem pomalu vmíchala tvaroh, sůl, nastrouhaný parmazán a hladkou mouku, mělo by vám vzniknout hustší těsto, které jsem nechala chvíli odpočinout.
  3. Do lívanečníku jsem nalila trochu oleje a nechala ho řádně rozpálit. Naběračkou jsem do něj vlila těsto, snížila plamen a nechala pomalu propékat dozlatova. Asi po 4 minutách jsem lívance otočila na druhou stranu a dopekla.
  4. Hotové lívance jsem nechala osušit na papírové utěrce od oleje a podávala jsem je zastrouhané parmazánem. Dokážu si k nim představit ještě i třeba zakysanou smetanu, jsou vynikající teplé, ale snesou se i za studena.



9 komentářů:

  1. Prečo sa volajú tvarohové, keď tam nejde tvaroh? :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm tak tohle vypadá jednoduše a hodně zajímavě :) Skvělý recept ,který si hned ukládám k vyzkoušení. A moc pěkné fotečky.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadají dokonale! Na jaké pánvičce je děláte? Doposud jsem žádný lívanečník nepoužívala, vždy jsem těsto nalila jen na pánvičku, proto byl každý lívanec jiný. :( Koukala jsem třeba na tuhle pánvičku http://www.utc.cz/cs/panev-na-livance-nepriln-povrch-24x35cm/343913p/ ale nejsem si jistá, zda se nebudou připalovat nebo jestli půjdou dobře dolů.. Recept určitě zkusím, už na obrázku to vypadá lahodně... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám starý ještě hliníkový, ale každopádně to chce hodně na začátku rozpálit a nalít dost oleje ;)

      Vymazat
    2. Hmm, doufala jsem, že by to šlo i bez oleje, když bych si koupila nějaký s teflonem. Každopádně zkusím a uvidím. Děkuji! :)

      Vymazat
  4. Děkuji za recept, velmi jsme si pochutnali. A zvládnuto i bez lívanečníku, jen nebyly tak pravidelně kulaté :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám velkou radost! Taky jsem je prvně zkoušela bez a byly ok ;)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)