31. března 2016

Kuře na citrónu s hráškovým pyré


Jaro je tady, začíná ta zajímavější část roku na talíři, kdy se bude střídat jedna surovina za druhou, každá čerstvější než ta předchozí. První vlaštovkou je tohle jednoduché, ale opravdu zajímavé jídlo. Použila jsem prsa z jarního kukuřičného kuřátka, které jsou nejprve marinované, pak ogrilované a nakonec doplněné pyré z cukrového hrášku, je to lehké na přípravu i na trávení. Talíř mám z Á la Maison.

Na 2 porce jsem potřebovala
  • 2 kuřecí prsíčka s kůží
  • 2 lžíce olivového oleje
  • stroužek česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • menší cibuli
  • trochu másla
  • 350g mraženého hrášku
  • 150 ml tučné smetany
  • sůl a pepř
  1. Nejprve jsem připravila marinádu, na kterou jsem v misce prošlehala olej, nadrobno nasekaný česnek a citronovou šťávu. Kuřecí prsa jsem do marinády naložila minimálně na hodinu, ale pokud máte čas, tak ideálně přes noc.
  2. Nejlépe je prsa opéct na grilu, protože dostanou zajímavější chuť, pro domácí použití občas používám Lotus Grill, protože jde o bezkouřovou variantu grilu, takže není problém s použitím doma. Náhradním řešením může být grilovací pánev, ale není to úplně ono. Prsa jsem tedy opekla z obou stran dozlatova jen pár minut, aby se nevysušily.
  3. Na pyré jsem v hrnci nechala na másle zesklovatět cibuli, přidala jsem hrášek a na mírném ohni opékala do měkka. 
  4. K hrášku jsem přidala smetanu, nechala krátce povařit a ponorným mixérem jsem hrášek rozmixovala na pyré. To jsem nakonec osolila, přidala pepř a pokud chcete, na dokončení několik kapek citronu navíc.
  5. Kuře jsem servírovala na připraveném pyré, nic víc není třeba.

2 komentáře:

  1. To pyré vypadá fakt super. Dá se připravit i z jiné zeleniny než je hrášek?

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)