17. září 2015

Kuchařka první republiky


V dnešním příspěvku vám chci představit letos vydanou českou kuchařku Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové, která se, jak název napovídá, zaměřuje na jídla první republiky. A rozhodně v ní nenajdete jen české klasiky, které znáte a vaříte.

Máte rádi českou kuchyni? Já teda jo. Jenom mám tak trochu pocit, že léta šetření na českých klasikách zanechala pár šrámů, především zahušťování moukou místo smetany a tak podobně. Kuchařka první republiky se snaží navrátit k původním verzím klasických pokrmů a představit vám je v době jejich velké slávy. 

Ale nejen to. Kromě receptů na bublaninu a další známé dobroty vás přenese do doby, kdy v našich končinách nebylo zvláštní používat parmazán nebo madeiru. Samozřejmě, že jsme i za první republiky měli na suroviny nenáročná chudá jídla, která však sice byla chudá co do počtu surovin, ale rozhodně byla poctivá. I ty tu najdete.


Kromě toho vás ale zavede i do kuchyně vyšších vrstev a dokonce představí oblíbená jídla tehdejších filmových hvězd. Kuchařky tohoto typu mám moc ráda, protože dýchají takovou příjemnou nostalgií a najdou se tam recepty, na které si pamatuju z dětství, třeba vařený jablečný kompot mi připravovala babička už jako dítěti.

Abych řekla, nevím, jak se žilo za první republiky. Ale moc ráda sleduju filmy pro pamětníky jako Hotel modrá hvězda, Eva tropí hlouposti nebo Kristián. A tahle kuchařka tak trochu nastiňuje, že kuchyně v té době byla stejně šmrncovní jako tehdejší společnost a její možnosti.


Knížka je zpracovaná do příjemného retro designu a jídla na fotografiích vypadají moc lákavě. Výběr receptů je celkem příjemně poskládaný a není ani divu, když na tvorbě kuchařky pracovaly dvě odbornice, které očividně k české kuchyni mají velmi pozitivní vztah. Pokud se chcete tak trochu vrátit ke kořenům a naučit se vařit nejen dobrou českou klasiku, tahle kuchařka se rozhodně bude hodit!

Kuchařku mi k recenzi poskytlo nakladatelství Smart Press a kromě knihkupectví ji seženete na webu tady.

2 komentáře:

  1. Přesně tohle dnešní kuchyně potřebuje! Ukázat jak se to má správně dělat :-)

    OdpovědětVymazat
  2. kukni si kucharku: Jak se vri u Sroubka. Nema sitce obrazky ale recepty by sa ti mohli tiez pacit. Teoreticky by to malo byt lepsie ako tato kniha.

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)