30. července 2015

Budapešť po chuti



Jestli sledujete facebookový profil blogu nebo instagram, už jste určitě zaznamenali, že jsme minulý týden na pár dní zavítali do Budapešti. Volba padla právě na Budapešť, protože jsme tam ani jeden nebyl a prý to tam stojí za to. Byla to pravda. A to by bylo, abych se s vámi nepodělila o místa, kde je fajn se v Budapešti najíst. Tak jdem na to.

Předně chci říct, že jsme do Budapešti vyrazili v těch největších vedrech, takže kromě zástupu památek jsme nenavštívili všechny food destinace, které byly v plánu, prostě protože nebyl hlad. Bydleli jsme přes AirBnB, kde jsme zabookovali pokoj v krásném pavlačovém domě přímo v centru na Ráday utca, které se přezdívá budapešťské Soho. Tady se na AirBnB můžete registrovat a dostanete díky tomu 25 dolarů na první ubytování (a já taky něco, nebudem si lhát). Majitelé měli i kočku!


Kde jsme jedli:

Letcho

První večer jsme zakotvili přímo na Ráday utca a vybrali jsme restauraci Letcho, která je na Ráday jedna z levnějších a nabízí maďarskou kuchyni. Já zkusila tradiční gulášovou polévku, která byla moc dobrá, nijak zahušťovaná a plná hovězího masa. J. si dal co jiného než lečo, které mě naprosto uchvátilo. Nemám ráda to naše s párkem a vejcem, ale tohle byla jenom zelenina skvěle dochucená maďarskou paprikou, no prostě lahoda.

Pizza Manufaktura

Tohle místo bylo v jedné z uliček hned vedle Ráday, takže jsme tam občas zašli na pizzu. Něco vám řeknu, kéž by pizzu v takovém standardu dělali ve všech fastfoodech u nás. Těsto bylo naprosto vynikající, žádná buchta a pizzy v relaci od 900 do 1300 HUF. A povšimněte si DIY světel ze struhadel :)


Hummus bar

V Budapešti najdete hned čtyři pobočky bister, která se specializují na blízkovýchodní kuchyni a jak z názvu vyplývá, především na hummus. Já jsem měla hummus s falafelem a pitou a J. červenočočkovou polívku a pita sendvič a oba jsme byli nadšení. Kdyby bistro tohohle typu bylo u nás, jsem tam alespoň jednou týdně.



















Ramenka

Celkem módní místo v židovské čtvrti, které se zaměřuje jen a jen na ramen. Za slušnou cenu dostanete obrovskou nálož vývaru plného nudlí, zeleniny a masa. Já zkusila s vepřovým a J. s hovězím a byla to taková lahoda! Jestli pojedete do Budapešti, tady se určitě zastavte.




Szimpla

Na stejné ulici jako Ramenka najdete i nejznámější Ruin Bar v Budapešti, Szimplu. Jde o místo uvnitř chátrajícího objektu vtipně surrealisticky udělané, že sednout si jen na limču je zážitek. Kromě pití servírují i burgery a další dobroty, které jsme ale nezkusili, protože se do nás nic nevešlo.







Karaván

Zapadli jsme totiž do foodcourtu Karaván hned vedle, kde si z foodtrucků můžete vedle sebe koupit nanuka, langoše, thajské nudle nebo burger. My jsme dali Zing burger, který byl dost ucházející a navíc si prý i kečup dělají domácí. (A jo, české pivo je tam celkem populární!)



Velká tržnice

Tohle je ráj nákupů na jedlé suvenýry. V přízemí najdete stánky všeho typu, kde koupíte od zeleniny, přes klobásy až po koření, z hlediska jídla je ale důležitější první patro. Tam můžete zkusit tradiční langoš, který se servíruje se zakysanou smetanou a sýrem, nebo další tradiční věc, kolbici. To je kornout z pečiva naplněný párečky a to vše zasypané dalšími věcmi podle výběru.

Za nákup domů tu rozhodně stojí maďarská paprika, která je mnohem intenzivnější než ta, co se prodává u nás. K dostání je i maďarský šafrán, ale ten určitě nekupujte, protože jde o napodobeninu a pravý šafrán to rozhodně není. V obyčejném obchodě pak nejvýhodněji vyjdou různé pasty v tubě, je v nich třeba pasta z paprik nebo základ na gulášovou polívku a chuťově je to opravdu lahoda.


Víc už jsme ochutnat nestihli, ale i tak myslím, že to stálo za to...

1 komentář:

  1. Jé, to je parádní článek! Když jsem byla v Budapešti, tak Ramenku teprve rekonstruovali, až pojedu příště, tak ji určitě musím zkusit :)) Mně se na jídle moc líbilo tady. Krásný den!

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)