25. května 2015

Domácí bárbekjú/BBQ omáčka


Pomalu se posouváme do letního počasí, vše okolo kvete, je teplo a mnohem častěji krásně, což přímo vybízí k výletování a grilování. A to já moc ráda. Letos si grilování díky Lotusgrillu užíváme mnohem více než vloni, protože je skladný a velmi rychle bez problémů připravený grilovat, takže grilujeme, kdy se jen dá. Při grilování se snažíme vyvarovat kupovaným věcem, takže stejně jako maso nakládáme do domácí marinády, tak jsem letos poprvé vyrobila i domácí BBQ omáčku. Žádný kečup a tekutý kouř, prostě poctivá omáčka.

Objevila jsem pro mě novinku, stránku, kde si můžete vytvořit logo, pro co budete zrovna potřebovat. Já jsem si tam udělala štítek na omáčku, ale hodit se bude třeba na marmelády a všechny další možné věci nejen okolo jídla. Je to Hipster Logo Generator, mrkněte tam!


Na jednu sklenici BBQ omáčky
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • lžička uzené papriky
  • lžíce třtinového cukru
  • lžíce worchestershirské omáčky
  • 500g rajčatové passaty
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl a pepř
  1. Na oleji jsem si nechala za stálého míchání zezlátnout nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
  2. K zelenině jsem přidala uzenou papriku a nechala ji rozvonět jen tak, aby se nezačala připalovat.
  3. Směs jsem zalila rajčatovou passatou, zasypala třtinovým cukrem, přidala worchester a nechala na mírném ohni provářet a redukovat zhruba 15 - 20 minut. Během redukování by měla směs ztmavnout a zhoustnout.
  4. Na posledních 5 minut vaření jsem vmíchala vinný ocet a nechala omáčku dojít.
  5. Ještě teplou omáčku jsem v mixéru rozsekala najemno a podle chuti přidala sůl a pepř. Omáčku jsem nalila do sklenice a zavíčkovala. Hotová omáčka vydrží minimálně týden a měla by být skladovaná v lednici. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)