19. ledna 2015

Domácí bagely


Ta zvláštní houska s dírou uprostřed, kterou obvykle plněnou nejrůznějšími dobrotami konzumují v amerických filmech. Taky jste na ní dostali kdysi dávno při sledování newyorských klasik chuť? Ty časy, kdy jsme si o bagelech mohli nechat jen zdát jsou pryč. Jednak si je můžete dát už v mnoha bistrech a dnes si je navíc můžete připravit doma. A pak naplnit třeba uzeným lososem. Jako bonus se naučíte jak na louhované pečivo.


Receptem jsem se inspirovala od Petera Reinharta odtud.


Na 6-8 bagelů jsem potřebovala:
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžičku sušeného droždí
  • 1 lžičku soli
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 3 1/2 hrnku hladké mouky
  • trochu oleje
  • na posyp sezam a mák

Na louhování:
  • 1 1/2 hrnku vody
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíci jedlé sody
  • 1 lžičku soli
  1. Bylo třeba začít večer předem než jsem chtěla péct bagely. V míse jsem promíchala med, droždí a sůl, přidala jsem k nim mouku a s pomocí vařečky uhnětla hladké a nelepivé těsto.
  2. Těsto jsem vyklopila na pomoučený vál, kde jsem ho ještě asi 5 minut hnětla ručně, aby se uvolnil lepek.
  3. Takto připravené těsto jsem vložila do olejem vymazané mísy, kde jsem ho přikryté nechala hodinu kynout při pokojové teplotě a pak ho na noc (jde to až na 2 dny) dala do lednice.
  4. Druhý den ráno jsem těsto rozdělila na 6 větších (nebo 8 menších) dílů, z každého dílu uválela kuličku a prstem skrz naskrz vytvořila uprostřed díru.
  5. Takto vytvořené bagely jsem rozložila na plech, kde ještě asi 90 minut kynuly při pokojové teplotě.
  6. Než jsem přikročila k louhování, které vytvoří tu krásnou hnědou barvu a zajímavou strukturu, vyzkoušela jsem, zda bagel plave ve vodě na hladině a nepotopí se na dno. Pokud ne, ještě jsem bagely nechala kynout dalších 20 minut.
  7. Troubu jsem si předehřála na 250°C.
  8. Na louhování jsem nalila do malého hrnce vodu, přidala med, sodu a sůl a přivedla k mírnému varu. Každý bagel jsem do tekutiny položila a povařila něco mezi půl až celou minutou z každé strany.
  9. Louhované bagely jsem rozložila na pečící papír na plech, posypala mákem a sezamem a dala péct, troubu jsem snížila na 230°C a pekla přibližně 20 minut dozlatova.
Bagely jsem plnila krémovým sýrem s křenem, kousky uzeného lososa a omáčkou z oleje, dijonské hořčice, medu, špetky soli a nasekané petrželky. I když plnit můžete dle libosti.



3 komentáře:

  1. proč se na tohle dívám v půl desáté večer, to opravdu nevím. začíná mi z té dobroty kručet v břiše! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je laskomina pro každou denní dobu ;) i když doporučuju vydržet do snídaně

      Vymazat
  2. Mhmm, hned bych si dala, vypadají vážně skvěle! Chuť musí být dokonalá, takovouhle náplň bych si nechala líbit každý den :o)

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)