28. září 2014

Rajčatová polévka s kuřetem grilovaným na LotusGrillu


Pokud ještě sklízíte poslední domácí rajčata, vyplatí se využít je co nejlépe, jako třeba v této polévce, kde dobrá rajčata hrají prim. Je v ní exotika, zajímavé chutě a i něco navíc. Mám ráda, když je polévka hutnější a může tak sloužit jako hlavní chod. Tuto polévku můžete využít přesně tak, doplněná grilovaným kuřetem bude jako večeře tak akorát, můžete ji ale nadávkovat po menším a servírovat ji na akci s přáteli.


Jelikož významnou chuťovou část tvoří grilované kuře, je nasnadě, aby bylo dobře ugrilované. Já miluju tu úžasnou chuť z grilu na dřevěné uhlí, takový ten plný tón, který se vám rozplyne na jazyku. Jelikož ale už léta bydlíme v bytě, mohla jsem si o tom doteď jen zdát a byla jsem v podstatě závislá na známých se zahradou. Od té doby, co jsem ale vyzkoušela nový LotusGrill, nemusím se o tuhle dobrotu ochuzovat.


LotusGrill je totiž sympaticky velký gril, který disponuje unikátním systémem, díky němuž uhlí nekouří, takže ho můžu používat na balkóně, aniž bych obtěžovala sousedy. Paráda! Uhlí se nasype do takového komínku uprostřed grilu, kde na něj díky speciální mřížce neodkapavá tuk nebo šťáva, takže nemá proč kouřit.

Na grilování je LotusGrill připravený celkem rychle i díky speciálnímu větráčku na baterky, který urychluje rozpálení grilu. Navíc je skladný, celkem lehký a patří k němu i přenosný obal, takže ho ve víkendových dnech babího léta můžeme hravě vzít třeba do parku nebo na louku a uspořádat jeden z posledních pikniků tohoto roku. Cena grilu sice není jedna z nejnižších, ale opravdu se vyplatí. Já se nejvíc těším na nadcházející léto, kdy si grilování hodlám užít naplno.


Na 4 porce (nebo 12 miniporcí) jsem potřebovala:
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibuli
  • 2cm velký kousek zázvoru
  • lžičku drceného římského kmínu
  • lžičku garam masaly
  • 600g rajčat
  • 200ml kokosového mléka
  • 1 kuřecí prso
  • směs pepřů
  • pár kapek šťávy z citronu
  • lžíci olivového oleje
  • pár lístků koriandru
  • sůl

  1. Na oleji jsem nechala zpěnit najemno rozmixovanou cibuli se zázvorem, přidala jsem římský kmín a garam masalu a společně jsem je opékala asi minutu. Do hrnce jsem přidala na kousky nakrájená rajčata, zalila jsem je asi 300-400ml vody a nechala pomalu pod pokličkou dusit asi půl hodiny.
  2. Mezitím jsem prso nakrájela na 12 nudliček, posypala jsem je pepřem, pokapala citronem a olivovým olejem a přidala jsem najemno nasekaný koriandr. Nudličky jsem pořádně promíchala a nechala je uležet.
  3. Když se rajčata povařila, polévku jsem rozmixovala ponorným mixérem najemno, přilila kokosové mléko, dosolila a nechala ještě 5 minut probublat.
  4. Podle návodu jsem si rozpálila gril, kuřecí kousky napíchala na bambusové jehly a krátce z obou stran na LotusGrillu ogrilovala dozlatova. Hotovou polévku jsem rozdělila do skleniček, přidala k ní kuřecí špízky a podávala.



1 komentář:

Za všechny komentáře děkuji :)