31. srpna 2014

Narozeninový dort s pomeranči a mákem


Nebudu vám tvrdit, že jsem kdovíjaká cukrářka, to tedy ne. Nemám moc ráda sladké a vzhledem k tomu, že bych si na svých sladkých výtvorech moc nepochutnala, ani se moc nepokouším péct. I když na oslavy to je jiná věc. 


Jelikož si člověk u nás ve městě v cukrárnách moc nevybere a pokud ano, stálo by to malé jmění, co se týče sladkých dobrot na oslavy, tam raději experimentuju sama. No a jelikož má moje maminka dnes narozeniny, ke všemu ješté kulaté, to by bylo, aby její foodblogerská dcera něco nevyrobila.

Tento dort jsem pospojovala z korpusu, který jsem pekla již na restaurant day, a krému, který jsem nedávno objevila a nezdál se mi moc tučný. Korpus je navíc nádherně vláčný, protože do něj jde celý pomeranč včetně slupky. Jelikož ale nejsem v cukraření zdatná, dort asi není zrovna nejvzhlednější, ale o to víc chutná božsky.


Takže mami, doufám, že ti opravdu chutnal, a ještě jednou všechno nejlepší! Jsi ta nejlepší máma na světě.

Na dort o průměru 20cm jsem potřebovala:
  • celý pomeranč včetně slupky
  • hrnek cukru
  • půl hrnku roztaveného másla
  • 3 vejce
  • hrnek a půl mouky
  • prášek do pečiva
  • 2 lžíce máku
  • 250ml šlehačky
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 250g měkkého tvarohu
  • lžíci vody z pomerančových květů

  1. Do hluboké nádoby jsem nasypala cukr a přidala na kousky nakrájený celý pomeranč, které jsem spolu promixovala na jemnou kaši. Pomeranč s cukrem jsem přendala do misky, přidala vejce, máslo, mouku, mák a prášek do pečiva. Všechny ingredience jsem umíchala do polořídkého těsta.
  2. Těsto jsem nalila do formy s odendavacím dnem a dala péct do trouby předehřáté na 175°C celkem asi na hodinu, dokud test se špejlí v těstě nevyšel dobře, tedy že špejle zůstala po vytažení z těsta čistá. Hotový korpus jsem nechala zchladnout a dvakrát jej prokrojila.
  3. Na krém jsem ušlehala šlehačku spolu s moučkovým cukrem do tuha a nakonec k němu vešlehala i tvaroh a vodu z pomerančových květů. Krémem jsem naplnila dort a část krému jsem navrstvila i navrch. Hotový dort jsem nechala v lednici uležet přes noc, aby se všechny chutě propojily.


6 komentářů:

  1. Nádherný dort a určitě i moc dobrý! A taky si myslím, že takhle ''jednoduše'' nazdobený dort má něco do sebe a vypadá mnohdy líp, než přehnaně vyumělkované dekorace :)
    V tom prvním kroku, jak píšete smíchat cukr s kousky pomeranče, máte na mysli kousky pomeranče i s kúrou? A mohla byste prozradit, kde se dá sehnat tohle prkýnko? Vypadá úžasně!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přesně tak, celý pomeranč na kousky včetně kůry. To není prkénko, ale známá mi sehnala "plátek" kmene stromu, takže hádám, že to chce známého dřevorubce nebo na pile ;)

      Vymazat
    2. Ahaa, děkuji :) Je to skvělý nápad.

      Vymazat
  2. Poslední dobou obdivuju v cukrářství moderní design. Tohle vypadá opravdu fantasticky. Jenom si neumím představit, kde se dá v Česku koupit voda z pomerančových květů :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Například v orientálních obchodech (turecké, arabské) nebo na internetu ;) já mám svou lahvičku z Prahy, hrozně dlouho to vydrží. A pokud se opravdu nesežene, není zde bezpodmínečně nutná.

      Vymazat
  3. neznášam tie prezdobené gýčové torty, keď na oslavách všetci vzdychajú a ochkajú aká je tá torta nádherná..., mne sa naopak páčia takéto minimalistické a tá chuť musí byť luxusná, musím si zohnať tú vodu z pomarančových kvetov :)

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)