6. srpna 2014

Domácí sušená rajčata


Jako foodie se mám v práci docela dobře. Dá se tam totiž sehnat spousta domácích nebo jinak zajímavých věcí. Můžu tak mít med, vejce, králíky, krůty, nebo třeba holandskou goudu za hubičku. Navíc se čas od času objeví speciální akce, jako třeba v pondělí rajčata a okurky ze zahrádky.


Domácí rajčata, chápete? Taková ta pevná, rudá a omamně vonící specifickou rajčatovou chutí. Navíc kilo za dvacku, nekupte to. Já jsem si vybrala taková menší, včera jsem je v troubě usušila a následně naložila do oleje. Co lepšího si představíte, než zakonzervovat tu dobrotu na horší časy (teda kromě asi jiných milion bezva receptů)? Kilo mi vyšlo na skleničku o objemu 370ml. A to mi vždycky přišlo, že ta z obchodu jsou drahá. Už to chápu.


Na skleničku o objemu 370ml jsem potřebovala:
  • kilo menších rajčat
  • snítku tymiánu
  • sůl
  • obyčejný olej podle potřeby (cca 1-1,5dcl)

  1. Rajčata jsem nejprve zbavila stopek a překrojila jsem je na půl. Všechny půlky jsem zbavila semínek s přebytečnou šťávou a rozložila je na plech s pečícím papírem. 
  2. Nakonec jsem půlky rajčat pokapala trochou oleje, posypala tymiánem a solí. Plech jsem vložila do studené trouby, nastavila na ní 170°C a pekla přibližně 1,5 hodiny, dokud rajčata nebyla správně scvrklá.
  3. Ještě horká jsem je naložila do sklenice, zalila jsem je takovým množstvím teplého oleje tak, aby rajčata zůstala ponořená a ihned zavřela. Sklenici jsem pak nechala vychladnout a uložila do špajzu.


Je to celkem snadné, že?

7 komentářů:

  1. Hmm vypadají moc dobře , vyzkouším,ale chtělo by to ty domácí rajčátka ...chjo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ty moje domácí byly taky náhoda ;) ale tak třeba farmářský trh pomůže

      Vymazat
  2. Mamka mi tvrdí, že se musí rajčata namočit do octa, než se nakládají. My sušíme vlastní, ale nenakládáme je.

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm taková práce je snem každého food blogera! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Receptík vypadá snadný,rajských máme dost a tak vyzkouším,ještě bych potom do skleničky přidala stroužek česneku,snad nic nepokazím.

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)