17. srpna 2014

Domácí kečup


Když jsem nedávno dělala domácí sušená rajčata a nakonec měla takový ohlas, rozhodla jsem se zařadit sem ještě recept na domácí kečup, protože asi stejně tak jako já máte rádi zkoušet věci, které běžně používáte a kupujete, doma. No a když je zrovna sezóna rajčat, byla by škoda je nevyužít.


Řeknu vám, že sehnat recept na kečup, který nepoužívá jablka, byla celkem fuška. Ale proč zbytečně přidávat jablka, když kečup má být z rajčat? Nakonec jsem trochu zaimprovizovala a zde je recept na kečup jen z rajčat, cibule, koření a trochy octa. A je opravdu výborný, takže pokud máte dobrá rajčata, zkuste ho!


Na asi 400g kečupu jsem potřebovala:

  • 800g rajčat
  • 2 střední cibule
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • 2 lžíce cukru
  • 1-2 lžíce bílého vinného octa


  1. Rajčata jsem si nakrájela na kousky spolu s cibulí, vložila jsem je do hrnce, přidala asi 1 deci vody a ponorným mixérem rozmixovala na kaši. Ke směsi v hrnci jsem přidala nové koření, bobkový list a cukr a vše jsem dala vařit.
  2. Kečup jsem pomalu provářela asi 3/4 hodiny, dokud směs nezhoustla a neztmavla. Nakonec jsem přidala podle chuti ocet a trochu soli.
  3. Z kečupu jsem vyndala nové koření a bobkový list a přepasírovala jsem ho v pasírovači najemno. Takto hotový kečup jsem v hrnci znova zahřála a horký jsem jej plnila do sterilizovaných sklenic.



Abych splnila svou povinnost, dnes mám vyhlásit, kdo dostane fajn kuchařku od Mary Berry. Předně musím říct, že jste mě velmi potěšily, že opravdu zkoušíte ty moje výtvory i vy doma. Tak nebudu to zdržovat, rangom.org mi z komentářů vylosoval toto jméno (gratuluji!):

Verunka T.


4 komentáře:

  1. Domácí kečup... Hmm, sbíhají se mi sliny... Kdysi dávno ho doma dělala mamka, pak s tím ale z nějakého záhadného důvodu přestala... Myslím, že je nejvyšší čas tradici obnovit a díky tvému receptu to půjde hned a samo :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tradice jsou v jídle fajn věc ;) i když experimenty taky nejsou k zahození...

      Vymazat
  2. Tak jsem ho dneska taky udělala a bylo to teda něco, nechápu, že tu červenou věc v obchodech nazývají taky kečup :D

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)