30. července 2014

Japonské knedlíčky gyoza z vepřovým


Tak jsem se konečně po letech odhodlala k domácí výrobě knedlíčků gyoza. Abych vás uvedla do děje, když jsme začátkem července byli na MFF Karlovy Vary, navštívili jsme i zajímavou čínskou detektivku, kde mimo jiné pořád jedli takové ty jejich velké plněné knedlíky. Ve stylu jsme potom zašli na oběd do vietnamského bistra a dali jsme si už ani nevím co. Až po objednávce jsem si všimla, že mají v nabídce i knedlíčky gyoza. Škoda, že na ně nedošlo, ale pošťouchlo mě to k vlastní výrobě.


Knedlíčky gyoza v sobě snoubí tenoučké těsto a příjemně kořeněnou náplň s vůní dálek. Příprava pro mě byla taky zajímavá, nejprve se totiž syrové připečou na pánvi a pak napaří. A na závěr přijde ta největší pecka, protože se namáčejí v naprosto úžasné omáčce! No prostě musíte si je připravit, jinak to nejde. Já jdu do nich znova, vidím to na knedlíčkovou párty.


Na 4 porce jsem potřebovala:

na těsto:
  • 250g hladké mouky
  • špetku soli
  • cca 150ml vroucí vody

na náplň:
  • 200g vepřové plece, najemno umleté
  • 1 jarní cibulku, nasekanou velmi najemno
  • půl lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • maličkou mrkev nastrouhanou
  • půl červené cibule nasekané
  • utřený stroužek česneku
  • sůl a pepř

na dohotovení:
  • olej

na omáčku:
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 2-3 lžíce rýžového octa
  • lžíce sezamového oleje
  • trochu chilli omáčky (já dávám srirachu)

Na těsto jsem si promíchala mouku se solí a v míse jsem jí zalila vroucí vodou. Vařečkou jsem umíchala kompaktní těsto, které jsem prohnětla ještě ručně, aby bylo hladké. Připravené těsto jsem rozdělila na 4 části a postupně jsem je vyválela na co nejtenčí plát. Z těsta jsem pak vykrojila kolečka o průměru asi 10 centimetrů.


Na náplň jsem jen důkladně promíchala všechny ingredience a doprostřed každého kolečka z těsta jsem položila asi tak vrchovatou lžičku naplně. Těsto jsem přeložila tak, aby vznikl půlkruh, a okraje zahnula, že na nich vznikly takové varhánky.

Nyní už můžeme vařit. Do pánve jsem nalila trochu oleje a do jemně rozpáleného jsem položila knedlíčky spodní stranou bez okrajů (nedávejte knedlíčky moc blízko sebe, mohly by se slepit a pak roztrhat). Chvíli jsem je všechny takto opékala, až zespoda zezlátly. Pak jsem knedlíčky zalila asi tak 1,5dcl vody, přikryla pokličkou a nechala napařovat zhruba 5 minut, dokud nebyly hotové.

Mezitím jsem si připravila omáčku. Na ní jsem jen promíchala ingredience, nalila ji do mističky a položila na talíř. Okolo ní jsem pokladla hotové knedlíčky a ještě teplé jsem je podávala s hůlkami. Knedlíčky se samozřejmě namáčejí do omáčky.



11 komentářů:

  1. Ani nevieš aká som rada, že som tento recept našla! Ja som toto jedla v Taiwane a úplne to milujem!! Určite vyskúšam recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkoušej, zkoušej. Já musím ještě zapracovat na tenkosti těsta ale jinak to bylo fajn!

      Vymazat
  2. Knedlíčky jsou vynikající! Děkuji za recept 🙂

    OdpovědětVymazat
  3. Placičky na gyozy se prodávají hotové, tenoučké, mražené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, vím, jen třeba u nás nejsou k dostání...

      Vymazat
    2. Už jsem po nich také koukala, že ve světě jsou k dostání, u nás bohužul ne.

      Vymazat
    3. jednou jsem sehnala v Praze v jednom asijském obchodě, běžně ale k dostání nejsou no. Třeba by se nějaký obchod mohl alespoň v rámci tematických týdnů posnažit.

      Vymazat
  4. Díky za recept, vyzkouším...miluji je. Táta mi dělal, když jsem byla malá, taštičky z pařeného těsta podle nějaké čínské kuchařky. Od té doby je miluji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou fakt super, jen s tím těstem je trochu práce... úplně jsem na ně dostala chuť

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)