25. května 2014

Míchaná vejce s lanýži


Vejce s lanýži? Že jste o tomhle spojení nikdy neslyšeli? Tak se začtěte. Asi víte, že lanýže jsou specifickým typem hub, které rostou pod zemí a jejich cena je díky omezenému množství a opojné chuti závratná. Rozhodně byste ale díky tomu všemu neměli přijít o zkušenost s nimi, stačí totiž opravdu maličko. I když sehnat čerstvé je poměrně komplikované, já jsem je objevila na edelikatesy.cz. Nakonec jsem si ale raději objednala naložené v oleji, protože tak déle vydrží a budu je moci použít ještě třeba do risotta.


Čas od času si totiž zasloužíme alespoň o víkendu odměnit se. Za dobře odvedenou práci, za pěkně vymalovaný byt, nebo třeba za 30 lahví domácího bezinkového sirupu, který jsem včera stočila. A proč se neodměnit třeba luxusní snídaní, která nastartuje příjemný víkendový den? Pro mě pojem luxusní snídaně představují právě míchaná vejce s lanýži. Poměrně nedávno jsem konečně dospěla do fáze, kdy vím, jak na ta nejlepší míchaná vajíčka. Lanýže navrch už jen tuhle lahodu doplní a odstřelí vás do gurmánského nebe.


Na dvě snídaňové porce jsem potřebovala:

  • 3-4 vejce
  • lžíci másla
  • špetku soli
  • pár kapek citronové šťávy
  • několik plátků lanýžů

Máslo jsem si na pánvi na mírném plameni nechala rozpustit a vlila na něj rozmíchaná vejce se špetkou soli. Nejprve tekutou směs jsem důkladně míchala, aby rovnoměrně tuhla. Když mi vejce přišla ještě trochu tekutá, ale vypadala, že už za chvilku budou, pánev jsem stáhla z plotny a ještě promíchávala. Díky tomu se vejce nepřesušila a zůstala pořád ještě trochu vláčná. Do hotových vajec jsem ještě vmíchala pár kapek citronu. 

Vejce jsem rozdělila na talíře a na každou porci jsem položila 2-3 plátky lanýžů. Vejce jsem doplnila rukolou a opečenými hranolky chleba, nic víc není ani potřeba.

3 komentáře:

  1. Nádherné fotky a skvělý nápad! Lanýže jsem zatím nikdy neochutnala a už delší dobu se k tomu chystám. Tak teď je zase o důvod víc :o)

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)