1. dubna 2014

Suflé s medvědím česnekem


Ano, ano, už i mě dostihla ta horečka jménem medvědí česnek. Byla jsem tak trochu zelená závistí, když se všechny blogy začaly naplňovat recepty, jak naložit s touto skvělou sezónní bylinkou, a já jsem na něj nikde nemohla narazit. Rozhodila jsem sítě po známých a neznámých a přesto jsem nedostala tip, kam zajít jej natrhat.


Vydala jsem se proto s mamkou v neděli na procházku a doufala, že se mi poštěstí. A poštěstilo! Nejprve jedno malé místečko s pár lístky, ale potom hotová záplava medvědího česneku před očima. Takže zásobu jsem si vytvořila a teď můžu připravit třeba pesto, které česnek uchová na delší dobu. Jelikož ale receptů na pesto najdete momentálně spoustu, podělím se s vámi o recept na suflé.

Měla jsem z něj trochu strach, přeci jenom, vyběhne, nevyběhne a když vyběhne, nespadne potom? Všechno se ale dobře podařilo a byla to lahůdka. Ze suflé už nemám strach a budu ho dělat mnohem častěji. A vy? 

P.S.: Pokud hledáte medvědí česnek, hledejte ve vlhkých listnatých lesích.


Na 2 porce jsem potřebovala:
  • trochu másla
  • velkou hrst listů medvědího česneku
  • 35g másla
  • 25g hladké mouky
  • 150ml mléka
  • trochu soli
  • špetku muškátového oříšku
  • 30g dobrého sýra na strouhání + navíc navrch
  • 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť
Na troše másla jsem nechala zavadnout nahrubo nasekaný medvědí česnek. Když změkl, vyndala jsem ho stranou. Na stejné pánvi jsem rozpustila máslo a nechala na něm opražit mouku, aby vznikla světlá jíška. Pomalu jsem pak přilévala mléko a míchala, až se vytvořil hladký bešamel.

Do bešamelu jsem přidala muškátový oříšek, trochu jsem ho osolila a přidala k česneku. Směs jsem nechala vychladnout a vmíchala do ní nastrouhaný sýr a dva žloutky. Vedle jsem si ušlehala bílky na sníh a opatrně je vmíchala do směsi.

Troubu jsem si předehřála na 180°C, keramické zapékací misky vymazala trochou másla a vysypala moukou. Směs jsem do nich rozdělila, posypala ještě trochou strouhaného sýra a dala péct do trouby na 30-40 minut dozlatova. Směs vyjde tak, že bude asi centimetr pod okrajem, protože během pečení dost povyskočí. 

Během pečení neotvírejte troubu, hrozí, že suflé spadne (trochu klesne ještě po vyndání z trouby). Servírovala jsem je teplé.

1 komentář:

Za všechny komentáře děkuji :)