23. dubna 2014

Kuře pěti vůní


Dneska zase vysvitlo sluníčko a já mám díky tomu opravdu dobrou náladu. Ten příslib krásného počasí v nadcházejícím období ve mně jednoduše vyvolává pozitivní myšlenky a já mám prostě radost. Farmářské trhy se začínají zelenat a já nevím, jakou bylinku pořídit domů dřív. Paráda.

Kromě pěkného počasí a nové práce (ahoj, holky!) se taky rýsuje několik zajímavých gastronomických spoluprací a událostí. Nejblíže to asi bude 17. května Restaurant Day a já pořád přemýšlím, jestli se do něj zase pustit. Co myslíte?


Momentálně si mě můžete koupit v květnovém Cosmopolitanu, kde jsem ještě s dvěma blogerkami testovala kávovar. Opět se ale chybička vloudila a udělali tam ze mě Pražandu, všichni ale určitě víte, že to není pravda. I když Prahu mám moc ráda, můj rodný Děčín je mi bližší. Pokud se budete chtít podívat na to,  jak mi to tam slušelo, sledujte v nejbližších dnech facebook blogu. A využijte dnes dne bez DPH na knihy, kupte si nějakou pěknou kuchařku!


Recept vám dnes přináším opět asijský, bližšího určení čínský. Věc se má tak, že když jsem před dávnou dobou kupovala koření pěti vůní, byla jsem dost skeptická k jeho využití. Nakonec jsem se nechala přesvědčit a jsem nadšená! Nejenže tento recept dělám od té doby pravidelně, ale poměrně aromatické koření pěti vůní sypu na teplou zeleninu nebo do vajíček k snídani a na grilování to bude úplný hit!

Na 2 porce jsem potřebovala:
  • 2 kuřecí stehna
  • 3 lžíce oleje
  • macatý stroužek česneku, utřený
  • nastrouhaný asi 0,5cm kousek zázvoru podle chuti
  • 1 lžíci tmavé sojové omáčky
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžičku koření pěti vůní (badyán, skořice, hřebíček, fenykl, pepř - moje směs je od Antonína)

Olej jsem si v míse promíchala s česnekem, zázvorem, sojovkou, medem a kořením, abych vytvořila marinádu. Kuřecí stehna jsem v marinádě obalila a nechala marinovat - ideální je přes noc, ale postačí i chvilička.

Stehna jsem pak položila do zapékací misky přelila zbylou marinádou, lehoulince podlila troškou vody a přikryla alobalem nebo poklopem. Kuře jsem dala péct na 200°C asi na 45 minut, pak jsem ho odkryla a dopékala jsem ještě asi 15 minut, aby se na povrchu utvořila lehká krustička.

Hotové kuře obvykle podávám s rýží.


4 komentáře:

  1. můj oblíbený recept :-))) i s kuskusem velmi chutný ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kuskus by mě nenapadl, ale určitě to vypadá, že se to k sobě bude hodit

      Vymazat
  2. Právě jsme dojedli.Moc dobré.Koření jsem si sama připravila v hmoždíři.Díky za recept.

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)