9. března 2014

Rajčatový základ na pizzu + tipy pro dobrou domácí pizzu


Zkuste si vzpomenout na nejlepší pizzu, kterou jste kdy jedli. Byla jsem sice v Itálii, ale ještě jako menší dítě s rodiči, takže z Itálie jsem vyzkoušela asi jen gelato. Moje nejlepší pizza byla v Chorvatsku, v městečku, kde jsme bydleli, měla jedna rodina malé bistro. Syn obsluhoval a matka se starala o jídlo. Měli tam tradiční pec na pizzu a ta pizza z ní byla naprosto božská.


Víte, je to prostě ta pec na dřevo, která docílí nejlepší pizzy na světě (samozřejmě ruku v ruce s kvalitními ingrediencemi). Nejrůznější fastfoody se rozhodly připravit pizzu, abyste si jí mohli odnést domů. Ve výsledku se v takových provozovnách setkáte s buchtovým těstem, které vznikne v rádoby pecích na pizzu, a nekvalitní přehršlí surovin na ní. Protože ne, na pizzu nepatří konzervované žampiony, kozí rohy a tak podobně. Potřebujete jen pár čerstvých a dobrých surovin.

Raději, než byste si nechali udělat pizzu v kebabárně, to si jí raději udělejte doma. Kvalita bude někde úplně jinde. Nemusíte zoufat, že když nemáte pec na pizzu, tak si nebudete moct pizzu připravit doma. Různými triky můžete navíc dosáhnout toho, že ta vaše pizza se bude té italské vzhledem, texturou i chutí velmi blížit. 


A jak na tu nej domácí pizzu? Začít je třeba u těsta. Existuje nepřeberné množství receptů, takže si musíte přijít na to, které bude to nejvhodnější pro vás. Patří do něj pouze mouka, (sušené) droždí, olivový olej, špetka soli a cukru a vlažná voda. Pizza není s práškem do pečiva nebo z listového těsta, to ne. 

Pizzu obložíte rajčatovým základem a ne, není to kečup a ne, není to jen rajčatový protlak, protože to by byla nuda. Náš recept na základ vám popíši níže. Dále přidáte oblohu a sýr podle vaší volby, můžete se připravit na pečení. Při obkládání vás prosím, nepřehánějte to s množstvím různých surovin, v jednoduchosti je krása, takže stačí tři, čtyři věci, které máte možnost dostatečně vychutnat.

Troubu je třeba spolu s plechem (můžete investovat i do pečícího kamene) rozpálit na tu nejvyšší teplotu, kterou zvládne, a pizzu na pečícím papíru do ní rychle vsunout. Pak stačí péct tak 15 minut a máte hotovo. Vyleze křupavá pizza s jemnými ingrediencemi na povrchu. Je to dobrota a není to náročné, že?


Na 1 dávku rajčatového základu na větší pizzu jsem potřebovala

  • 2 lžíce olivového oleje
  • malou cibuli
  • 400g konzervu sekaných rajčat
  • sušené oregano
  • špetku soli

Cibuli jsem si nejprve nasekala najemno nejvíc, jak to šlo. Na olivovém oleji jsem jí nechala zesklovatět, pak jsem přidala rajčata. 

Dohromady jsem je promíchávala, nechala provářet a redukovat asi 15 minut, aby cibule změkla a celá směs ztmavla a zhoustla. Přidala jsem oregano a trochu osolila a nechala ještě asi 5 minut provářet. Hotová směs má být hodně hustá, tak poznáte, že je hotovo.

Směs pak stačí nechat vychladnout a může se použít na obložení pizzy. Já mám v základu ráda kousky cibule, pokud je tam nechcete, směs ještě rozmixujte dohladka.


5 komentářů:

  1. Nenapsala by jsi i recept na těsto? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já obvykle používám tak 300g mouky dvounulky, půl balíčku sušeného droždí, dvě lžíce olivového oleje, špetku soli a cukru a tolik vlažné vody, aby vzniklo měkké vláčné těsto, které nelepí. Hodina kynutí, upravení do požadovaného tvaru, obloha a pečení. Ale dělám to dost od oka :)

      Vymazat
    2. Na 300g mouky mám vyzkoušené 150ml vl.vody. :-)

      Vymazat
  2. Tak to je přesně ono! Nic složitého a přehnaného a chutná nejlíp!
    Každý by si měl tenhle recept zapsat a někam vystavit, takhle to má být :o).
    Ráda tenhle základ používám, na pizzu pak stačí jen plátky mozzarelly a je nejlepší :o)

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)