6. března 2014

Marmeláda z krvavých pomerančů


Miluju tu vůni pomerančů a mandarinek, jakmile se začnou v mém okolí objevovat, vím, že se blíží Vánoce. Celou zimu si pak užívám tohohle dobrého ovoce, jen tak, ve smoothies, čerstvých freshích, v dezertech a tak dále. Tuhle jedinečnou chuť si můžete, stejně jako já, zakonzervovat na celý rok v podobě marmelády. Vánoce jsou už dávno pryč, ale pomeranči se to pořád ještě v obchodech hemží a navíc za celkem nízkou cenu, takže nic nebrání tomu, abyste si tuhle marmeládu zkusili.



Je příjemně nahořklá a sladká zároveň, skvělé využití najde na chlebu s máslem, tím nej parťákem ale podle mě jsou palačinky. Ideálně byste asi na přípravu měli použít bio pomeranče, protože se v receptu užívá i kůra a ty klasické jsou posprejované pesticidy. Myslím ale, že když kůru pořádně vydrbete a použijete, nic hrozného se nestane. Ale je to na vás.


Na 2 skleničky jsem potřebovala:

  • kilo krvavých pomerančů (lze samozřejmě použít i obyčejné)
  • půl kila cukru
  • vodu

Z poloviny pomerančů jsem škrabkou oloupala kůru (pouze tu oranžovou část), kterou jsem pak ještě nakrájela na tenké proužky a vložila jsem ji do hrnce. Ke kůře jsem pak důkladně vymačkala šťávu ze všech pomerančů.

Do hrnce jsem pak přidala 2 deci vody a celý cukr, směs jsem dala na mírný oheň, míchala a přivedla k varu. Vše jsem nechala bublat asi hodinu, dokud směs nezhoustla natolik, aby po kápnutí na studený talíř začala želírovat a neroztékala se. S postupem varu a houstnutí je také nutné čím dál častěji míchat, aby se marmeláda nepřipálila.

Hotovou marmeládu jsem rozlila do sterilizovaných sklenic a zavíčkovala.

2 komentáře:

Za všechny komentáře děkuji :)