18. března 2014

Korma z lilků


Můj vztah k indické kuchyni asi znáte, je totiž veskrze pozitivní a já se s ním zrovna netajím. Nejspíš jsem v minulém životě žila v Indii a asi mi to zůstalo, protože jinak si to nedokážu vysvětlit. Miluju ta kořeněná jídla v omáčkách, bez omáček, rájtu, nejrůznější placky, no prostě všechno. Mohla bych o indické kuchyni básnit do aleluja...


Když už zajdeme do indické restaurace, obvykle si dávám jehněčí maso v omáčce různé ostrosti podle momentálního rozpoložení, doma pak většinou přecházím k vegetariánským variantám. Jednou se s vámi podělím o naprosto vymazlený recept na palak kofta (oříškové knedlíčky ve špenátové omáčce), dnes ale přichází na řadu korma z lilků. 

Samo o sobě by mě asi nenapadlo do omáčky dávat lilek jako hlavní zeleninu, ale když jsem recept viděla v kuchařce Recepty z farmářského trhu od Hanky Michopulu, bylo rozhodnuto. Pokud s indickou kuchyní teprve začínáte nebo máte raději jemnější chutě, tohle je přesně jídlo, které byste měli zkusit. Jako příloha je ideál rýže nebo třeba naan.


Na dvě porce jsem potřebovala:
  • olej
  • stroužek česneku
  • menší cibuli
  • asi 1cm kořene zázvoru
  • půl lžičky mletého římského kmínu
  • půl lžičky kurkumy
  • 1,5deci kokosového mléka
  • 200g konzervy sekaných rajčat 
  • 1 větší lilek
  • sůl
  • čerstvý koriandr

Na oleji jsem nechala asi 3 minuty opéct nahrubo nasekanou cibuli, česnek, zázvor a římský kmín. Nakonec jsem přisypala kurkumu a nechala všechny suroviny obalit žlutavou barvou. 

Do hrnce jsem přidala kokosové mléko spolu se sekanými rajčaty a vše jsem ponorným mixérem rozmixovala na hladkou omáčku. K ní jsem přidala na větší kostky nakrájený lilek a společně je na mírném plameni dusila asi 20-30 minut, dokud lilky nezměkly. Možná bude třeba přilít během dušení trochu vody, ale nenechte se zmýlit hned na začátku, protože lilky dost vody pustí samy o sobě.

Když se lilky podusily a omáčka zhoustla, už jsem jí jen dosolila a podávala posypanou koriandrem.

6 komentářů:

  1. Mňam tak tohe vypadá na víc než zajímavý recept :)

    OdpovědětVymazat
  2. Indickou kuchyni mám taky ráda. :-) Kamrádka tam jezdí na služebky, takže občas doveze i nějakou tourist friendly dobrotu na ochutnávku nebo koření :-) Nicméně super jsou i marocké a všeobecně orientální chutě :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tohle mě hodně zaujalo! Určitě vyzkouším, k indické kuchyni mám taky vřelý vztah :o).
    A hlavně to kokosové mléko, mňam!

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)