23. března 2014

Galette s červenou řepou a balkánským sýrem


Díky tomu, že na mě v zeleninové bedýnce čekaly tři kusy řepy, vznikl tento koláč. Galette je francouzským pojmem pro takový rustikální koláč, který si můžete udělat bez formy, protože stačí kraje těsta přeložit přes náplň.


Předpečená řepa v kombinaci s balkánským sýrem a troškou balzamikového octa na těstě z celozrnné mouky je famózní a hodí se jako netradiční oběd s trochou zeleninového salátu. Kdo ještě nepropadl pečené řepě, tak určitě propadne. A kdo již propadl, tak si musí připravit!


Na galette o velikosti 24cm jsem potřebovala:
  • 300g hladké pšeničné celozrnné mouky
  • 150g másla
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • 4 lžíce ledové vody 
  • 3 bulvy červené řepy
  • olej
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 100g balkánského sýra

Nejprve jsem si připravila těsto. V misce jsem rukama promíchala na kostičky nakrájené máslo s moukou a špetkou soli, aby vznikla drobenka. Do ní jsem pak vmíchala celé vejce a trochu vody, aby vzniklo hladké těsto. Vypracované těsto jsem zabalila do potravinové folie a nechala v lednici chladit.

Řepu jsem kartáčkem důkladně omyla (je možné i oloupat) a nakrájela ji na asi půlcentimentrové plátky. Ty jsem rozložila na plechu, pokapala olejem a dala do trouby předehřáté na 200°C péct na 20 minut do poloměkka.

Když se řepa upekla, odležené těsto jsem rozválela na placku o průměru asi 35cm. Naspod jsem rozdrobila 2/3 balkánského sýra, na něj jsem rozložila plátky řepy, osolila jsem je a opepřila a pokapala balzamikovým octem. Okraje těsta jsem přeložila přes náplň a zbytek sýra rozdrobila navrch. 

Připravený koláč jsem nechala péct v troubě předehřáté na 180°C 3/4 hodiny dozlatova.

4 komentáře:

  1. Chválím krásné recepty, které jsem tu objevila. Nechci být rýpal, ale vždy jsem si myslela že galettes jsou francouzské palačinky z pohankové mouky, která dává palačinkám zajímavou a moc dobou chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Ano, taky se tak označují pohankové palačinky, ale taky tyto typy koláčů :) Že by to bylo tím podobným vzhledem?

      Vymazat
  2. Ahoj Kayo!

    Díky za tento a ostatně všechny Tvé recepty a tipy. Už nějakou chvíli Tě nepravidelně sleduji.
    Když mi chybí nápady na nedělní oběd, večeři či nějaké to mlsání, vždycky u Tebe najdu inspiraci!
    Řepa nebyla nikdy má neojoblíbenější zelenina, ale v kombinaci v tomto koláči se dostává na přední příčky chutné a snadné večeře :)

    Přeji Ti úspěch a naplnění v tom co děláš, jen tak dál ;)

    Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Ti moc! Moc mě těší, že můj blog je Ti takovou inspiraci ;)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)