11. března 2014

Fenyklovo-jablkový salát


Je ironií, že mám v zásobě hned několik receptů spolu s fotkou a přesto v drtivé většině případů publikuji ten poslední, nejnovější. Stejně tak je tomu dnes, tento salát jsem před chvilkou dojedla a jsem z něj tak nadšená, že se o něj musím hned podělit!


Posledních pár let jsem na sebe docela pyšná, protože se snažím překonat nechutě z dětství, týkající se nejrůznějších surovin. Už jsem celkem statečně zakomponovala do jídla levanduli, kterou jsem dřív nemohla ani cítit, nebo kopr, díky němuž jsem jako malá ve školce celkem pravidelně zvracela. Koprovku tedy ještě nedávám, ale jinak už je to lepší.

Podobně jsem to měla s fenyklem. Nikdy mi nevoněl fenykl, co se dával do perníčků, a perníčky v podstatě nemám v lásce dodnes. Proto jsem se ani neskamarádila s fenyklem bulvovým, protože má jemnou fenyklovou chuť, kdo by to byl řekl. No ale když minulý týden měli v obchodě fenykl za pár korun, řekla jsem si, že mou averzi opět zkusím překonat. A povedlo se!


Tenhle salát je tak dobrý a šťavnatý, že to nejde ani popsat. Vyžaduje už jen minimalistické dochucení a já prostě nemám slov. Recept samozřejmě není můj výmysl, najdete mnoho variací navíc třeba s ořechy a tak podobně.

Na dvě porce jsem potřebovala:

  • střední bulvu fenyklu
  • šťavnaté jablko
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř

Jablko jsem si rozpůlila a odstranila jádřinec. Spolu s fenyklem jsem je nakrájela na mandolíně na tenké plátky, nemáte-li mandolínu, nakrájejte je na co nejtenčí plátky nožem. Obojí jsem vložila do mísy.

Vedle jsem si promíchala olej se šťávou, osolila a přidala pepř. Vzniklou zálivkou jsem zalila jablko s fenyklem, promíchala a servírovala.

4 komentáře:

  1. Já ještě přidávám filátka z pomeranče a místo citronové šťávy pomerančovou. K tomu přihodím pár lístků baby římského salátu a navrch pár lehce opražených vlašských oříšků.
    Dobrá je i varianta, když místo oleje přidáte k pomerančové šťávě trochu zakysané smetany.
    Je to skvělá večeře nebo předkrm a hlavně plná vitamínů :)

    Hannah

    OdpovědětVymazat
  2. Jakou má fenykl chuť? Je to jedna ze surovin, kolem které projdu a ani mě nenapadne ji zkusit.

    OdpovědětVymazat
  3. Jemnou fenyklovou :) jestli znáš fenykl koření, tak takovou, jenom hodně jemnou.

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě jsem si něco nastudovala na wikipedii a určitě to zkusím, jablek máme dost... :)
    Věkem se prý chuť otupuje, proto dětem často nechutnají výraznější potraviny. Kamarádi se teď divili, že jim chutná najednou kapusta. Já vzala na milost rajskou.

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)