5. prosince 2013

Karamelový koláč s banány: Banoffee pie


Podle uplynulých příspěvků to teď bude vypadat, že doma jenom peču sladké, a to sladké ani nemám ráda. Nějak se to prostě sešlo, že mám v zásobě samé sladké recepty, ale doma rozhodně sladké nedominuje. Rozhodla jsem se letos nepřipravovat žádné cukroví, tak to zřejmě vynahrazuju takhle. Místo cukroví ale usilovně pracuji na vlastnoručně vyrobených dárcích, kterými mimo jiné chci obdarovat i jednu nebo jednoho z vás. Tak se těšte.


Dnes je na ředě banofee pie, karamelový koláč s banány, který jsem připravila pro J. k narozeninám tento týden. Nechtěla jsem se pouštět do nějakých obrovských dortů a vím, že banány jsou u nás doma velkým favoritem, takže se nedalo dělat nic jiného, než se pustit do tohoto dortu. Jako všechny americké recepty je i tento dost sladký, ale proč si občas nezahřešit a nedat si dávku cukru navíc, že?


Na koláč o průměru 24cm jsem potřebovala:
  • hrnek hladké mouky 
  • 1/3 hrnku změklého másla
  • 1 vejce
  • trochu vody
  • konzervu karamelového salka
  • 3 banány
  • 250ml šlehačky
  • kakao

Nejprve jsem si připravila těsto, v míse jsem prsty promnula mouku s máslem, až vznikla drobenka. Do ní jsem vmíchala vejce a případně přilila maličko vody, abych mohla vytvořit kompaktní těsto. To jsem zabalila do potravinové folie a dala na půl hodiny vychladit do lednice.

Mezitím, co se těsto chladilo, jsem si připravila karamelovou náplň. Do hrnce jsem dala karamelové salko, na kousky nakrájený jeden banán a maličko vody, hrnec jsem dala vařit. Za stálého míchání salko povolilo a směs jsem rozmixovala ponorným mixérem na hladkou hmotu. Směs jsem míchala a provařila, aby trochu zhoustla.

Těsto jsem vyndala z lednice a na pomoučené ploše ho vyválela na trochu větší velikost než formu. Těsto jsem pak rozprostřela ve formě, strany přimáčkla a případně odstranila přesahující těsto. Na těsto jsem položila pečící papír a zasypala ho sušenými fazolemi, aby těsto v troubě nevyskočilo a neudělalo boule. Formu jsem pak dala péct na 175°C asi na 30-40 minut, dokud kraje nezezlátly.

Když se těsto upeklo, odstranila jsem fazole i pečící papír, karamelovou náplň jsem nalila na korpus a uhladila. Navrch jsem rozložila na plátky nakrájené banány, koláč nechala vychladnout a pokryla jej šlehačkou ušlehanou s trochou moučkového cukru. Před podáváním jsem koláč ještě posypala trochou kakaa.