8. prosince 2013

Bramboračka


Většinou, když sem píšu recepty, které jsem uvařila, vždy se snažím přijít s něčím novým, zajímavým, něčím, co nám doma chutnalo. Ono totiž psát o našich českých prověřených receptech mi obvykle přijde celkem mimo, podobně jako třeba když v Prostřenu vaří svíčkovou a myslí, že s ní vyhrajou ty supr čupr peníze. Jenže každý má ten správný recept na tu svou svíčkovou, takže je to už předem cesta do pekel.


Abyste ale také viděli, že nevařím pořád jenom exotiku a z "drahých" a těžko sehnatelných surovin (vím, že tací se určitě najdou), dneska přicházím s domácí bramboračkou. Je už celkem zima, a tak se není čemu divit, že člověk chce taky něco teplého do žaludku, co zasytí. A tím je právě bramboračka.

Asi moje nejoblíbenější česká polévka, kterou čas od času doma dělám úplně ideálně z čerstvých nebo mražených hub. I když se sušenými to taky není k zahození. Servírováno v krásné polévkové míse po J. prababičce, kterou si schraňuji na velké hostiny. Ale vytáhnout ji čas od času není na škodu, ono každé jídlo je vlastně svátek, tak si ho tak udělejte.


Na 4 porce jsem potřebovala:
  • lžíci másla
  • 1 mrkev
  • 1/3 středního celeru
  • 4 střední brambory
  • malou hrstičku hub (použila jsem mražené)
  • asi 1l zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • snítku majoránky
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • pažitku na ozdobu

V hrnci jsem si rozpustila máslo a opekla na něm oloupanou a na malé kostičky nakrájenou mrkev a celer. Pak jsem přidala na větší kousky nakrájené oloupané brambory, houby a vše zalila vývarem a nechala vařit.

Dál jsem si připravila jíšku. Na pánvi jsem rozpustila tři lžíce másla a přidala mouku. Za stálého míchání jsem jí nechala zpěnit a opékala, až měla zlatavou barvu.

Jíšku jsem do polévky přidala asi pět minut po tom, co se začala vařit. Vzápětí jsem přidala nadrobno nasekaný česnek a majoránku a nechala vařit do změknutí zeleniny a brambor.

Nakonec jsem už jen dosolila a přidala trochu pepře a v míse zasypala nasekanou pažitkou.