24. listopadu 2013

Kuskus na orientální notu


Zjistila jsem, že jsem si do spíže pomalu nakoupila spoustu věcí, které tak nějak zůstávají ležet nevyužité. Dala jsem si tedy předsevzetí, že ten můj šuplík budu pomalu vybírat a připravovat z těch surovin nějaká dobrá jídla, se kterými se setkáte tady u mě na blogu.

V šuplíku mám jen namátkou: pohanku loupanou, pohankovou krupici, kokosové mléko, zbytek bulguru, máslové fazole v konzervě, červenou čočku, cizrnu, divokou rýži, celozrnnou rýži, čínské nudle, mungo fazole, atd atd... Kdybyste měli nějaký dobrý recept s uvedenou surovinou, sem s ním!


Pro dnešek jsem se pustila do spotřebování zbytku krabice kuskusu a nakonec po prohledávání receptů na internetech a vlastní invenci jsem vytvořila následující recept. Když budete kupovat granátové jablko, důležitou to surovinu v receptu, kupujte takové do velikosti pěsti, velká jablka mají pak tvrdá zrníčka a nejsou moc dobrá.


Na 4 porce jsem potřebovala

  • 2 hrsti kuskusu
  • zeleninový vývar
  • půl lžičky kurkumy
  • 1 pórek
  • trochu olivového oleje
  • jednu jarní cibulku
  • hrst zelených oliv
  • šťáva z půlky citronu
  • granátové jablko

Do kuskusu jsem přidala kurkumu a zalila je v míse horkým vývarem tak, aby asi centimetr přesahoval nad něj. Rychle jsem ho vidličkou promíchala, přikryla talířem a nechala nasáknout.

Na oleji jsem si nechala pomalu dozlatova opéct na proužky nakrájený pórek a dala ho stranou. K tomu jsem si nakrájela na kolečka jarní cibulku a olivy a z granátového jablka jsem vyloupala zrníčka.

Kuskus jsem asi po deseti minutách odkryla, vidličkou ho načechrala, zakápla šťávou z citronu a přisypala zbylé ingredience. Vše jsem promíchala a pak už jen ujídala, dokud nezbylo vůbec nic.