21. září 2013

Cuketová směs na topinky


Stále ještě jsme v období velkého dostatku všech možných cuket a dýní, koupit je můžete v podstatě na každém rohu za velmi výhodné ceny. Já mám teď takový zvyk, že se každý týden zastavím na farmářském trhu a koupím si jednu dýni za dvacku do zásoby. No a když se mi líbí i něco okolo, nakonec obvykle táhnu velkou a těžkou tašku za pár kaček domů.


Tedy ne domů, ale do práce a z práce opět domů. A věřte, že se pronese. Ale rozhodně to stojí za to. Čas od času k dýním tedy přibudou brambůrky, hrušky, nebo i cukety. Vzniknout pak doma může třeba cuketový koláč s ricottou nebo tahle cuketová bomba, kterou jsem objevila v Apetitu.

Pamatuju si, že mamka z cuket také připravovala podobnou směs na topinky, kterou jsem měla moc ráda. Její skleničky ale měly tak tříčtvrtinovou pravděpodobnost, že vydržely a nezkvasily. Nevím, jak dlouho vydrží ty moje, protože se velmi rychle spotřebují. Každopádně určení této výborné směsi není pouze na topinky, protože fantazii se meze nekladou a já jsem je měla třeba k rozpečenému hermelínu.


Na tři skleničky jsem potřebovala

  • dvě střední cukety
  • dvě velké cibule
  • čtyři stroužky česneku
  • sůl
  • trocha cukru
  • lžíce vinného octa
  • 300g rajčatového protlaku
  • dvě lžíce tmavé sojovky
  • lžíce kaparů
  • lžíce chilli omáčky
  • deci oleje

Nejprve jsem si připravila zeleninu, cukety jsem nastrouhala nahrubo, cibuli na tenká kolečka a česnek na plátky.

Na oleji jsem zpěnila česnek a cibuli, přidala jsem cuketu a opékala. Cuketa pustí trochu vody, tak je třeba péct, než se většina vody odpaří.

Pak jsem přidala protlak, sůl, cukr, ocet, sojovku, kapary a chilli omáčku a promíchala jsem je, aby bylo vše rovnoměrně rozprostřené směsí. Směs ochutnejte, měla by mít tak akorát vyváženou chuť.

Směs jsem přendala do pekáčku a vložila péct do trouby na 200°C asi na 3/4 hodiny. Je však třeba nechat se vést hlavně instinktem, chodit promíchávat a vypnout troubu v tu pravou chvíli. Pak už jen stačí směs přendat do horkých skleniček, zavíčkovat, nechat vychladnout a uložit do lednice, kde vydrží.