17. září 2013

Citronáda s tymiánem (a vodkou)


Po dlouhém dni mnohdy přijdu domů a ráda bych se naladila na odpočinkovou vlnu a jednoduše vypnula. Tím správným, co mě zaručeně naladí, je určitě tato citronáda. Ta navíc výhodně dodá tolik potřebný vitamín C, který se v nadcházejícím období určitě bude hodit. Mě tedy rozhodně. 


Můžete si připravit nealkoholickou verzi, vodka však citronádě dodá ten správný říz. My utajení alkoholici jsme spokojení, takže co víc si přát? Že jde jednoznačně o hit, je fakt, že recept naleznete hned na několika blozích, webových stránkách zabývajících se gastronomií, a tak vůbec na těch internetech okolo. Radím dobře, až jí budete dělat, připravte si rovnou džbánek, abyste nemuseli dělat znova a znova další skleničky. 

Kdo s receptem přišel, to je těžko říci. Já jsem použila postup Marthy Stewart, kdo jiný by totiž měl umět koktejly líp, než americká královna domácího štěstí.


Na džbánek citronády jsem potřebovala
  • hrnek cukru
  • hrnek vody
  • dvě snítky čerstvého tymiánu + další na ozdobu
  • 2 hrnky čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • (a hrnek vodky)

V hrnci jsem smíchala cukr s vodou a tymiánem, přivedla k varu a za stálého míchání nechala rozpustit cukr. Sirup jsem pak přecedila přes sítko, abych ho zbavila převařeného tymiánu a nechala vychladnout.

Ve džbánku jsem pak promíchala ochucený sirup s citronovou šťávou a vodkou a nechala dostatečně vychladit. Při servírování jsem přidala už jen led a čerstvý tymián na ozdobu.


Uživejte s M/mírou!