24. července 2013

Salát s pečenými rajčaty a chlebem



Léto je časem salátů. Ne každého však baví do sebe neustále hrnout syrovou zeleninu a občas by to chtělo i něco vydatnějšího. Právě pro tuhle příležitost je salát, který jsem objevila v minulém čísle Alberta v kuchyni. Co ta Dita provedla s jeho kvalitou, to je úplný zázrak! Každý měsíc se těším, až vyjde další a budu ho moci prolistovat. Dita je tak příjemně osobní, že ji moc ráda zvu do našeho domova každý měsíc znovu a znovu.




No, nebuďme už sentimentální a přesuňme se k jídlu, jak jinak... Salát je skvělý, protože chléb v něm zasytí, a pečená rajčata s česnekem doplní znamenitou souhru chutí. Je to vlastně taková variace na panzanellu, kterou miluji. Ale zatraceně dobrá variace... Oproti originálu jsem použila velká rajčata, i když cherry určitě lépe vypadají.

Na dvě porce jsem potřebovala

  • 500g čerstvých rajčat
  • 250g bílého chleba (klidně staršího)
  • hlavičku česneku
  • olivový olej
  • balzamikový ocet
  • sůl a pepř
  • dvě lžíce vody
  • pořádnou hrst rukoly
  • několik plátků prosciutta
  • parmazán


Troubu jsem si předehřála na 180°C. Rajčata jsem nakrájela na čtvrtky, chleba natrhala na kousky a česnek ve slupce rozdělila na jednotlivé měsíčky. Vše jsem v míse promíchala s trochou balzamikového octa a oleje, rozložila na plech vyložený pečícím papírem a dala péct, dokud chléb nebyl křupavý, což bylo asi za půl hodiny.

Stroužky česneku jsem pak vyloupla ze slupky do misky a rozmělnila na kaši. Z oleje, trochy vody a balzamikového octa jsem s česnekem vytvořila emulzi. Chléb jsem s rajčaty v míse promíchala s rukolou a vzniklou emulzí, lehce osolila a opepřila a rozdělila na talíře. Navrch jsem pak přidala plátky prosciutta a hoblinky parmazánu.

Salát jsem podávala ještě teplý.